Tichete sociale pentru masă caldă: mai mulţi oameni le pot primi, ca urmare a noilor reglementări apărute în Monitorul Oficial
Programul prin care Guvernul acordă tichete sociale pentru masă caldă oamenilor aflaţi în categorii vulnerabile a fost reglementat iniţial prin OUG nr. 115, în vigoare începând cu data de 17 iulie.
Prin acest act normativ, Guvernul a stabilit că sunt eligibile să primească tichete pentru masă caldă:
– persoanele care au venituri până la nivelul indemnizaţiei sociale pentru pensionari (cunoscută ca pensie minimă), în vârstă de 75 de ani împliniți sau peste această vârstă, conform articolului 3, alineatul (2), litera a) din OUG 115 din 2020.
Economica.net vă aminteşte că până la 1 septembrie 2020, pensia minimă se ridica la 704 lei. De la 1 septembrie, pensia minimă (sau indemnizaţia socială) a crescut la 800 de lei.
– persoanele, familiile fără adăpost, inclusiv cele care au fost evacuate, dar şi familiile cu copii, fără domiciliu stabil, mai ales cele monoparentale.
Executivul a modificat acest program prin OUG 174 din 2020, în vigoare de vineri, 16 octombrie.
Ce s-a schimbat
Începând cu 16 octombrie, beneficiarii tichetelor sociale pentru mese calde sunt:
-persoanele care au împlinit vârsta de 75 de ani sau peste această vârstă, care beneficiază de indemnizaţia socială pentru pensionari sau alte drepturi prin legi cu caracter special, plătite prin Case teritoriale de pensii. În cazul în care aceştia beneficiază de mai multe indemnizații sau venituri din pensii aflate în plată, iar valoarea cumulată a acestora depăşeşte valoarea indemnizației sociale pentru pensionari, aceştia nu beneficiază de tichete sociale pe suport electronic pentru mese calde, se arată în noua formă a articolului 3, alineatul (2), litera a) din OUG 115/2020, modificată prin Ordonanţa de urgenţă nr. 174/2020.
Rămâne în vigoare prevederea din OUG 115, care spune că printre beneficiarii tichetelor se numără şi persoanele, familiile fără adăpost, inclusiv cele care au fost evacuate, şi familiile cu copii, fără domiciliu stabil, mai ales cele monoparentale.
Lista completă a noutăţilor aduse de OUG 174 din 2020, în vigoare din 16 octombrie, o găsiţi în Monitorul Oficial nr. 954 de vineri, 16 octombrie.
Rămân în vigoare prevederile din OUG 115, potrivit cărora:
Valoarea nominală a unui tichet social pe suport electronic pentru masă caldă pentru beneficiarii Schemei naţionale de sprijin pentru persoanele vârstnice şi pentru persoanele fără adăpost este de 180 de lei pe lună.
Valoarea tichetului social pe suport electronic pentru mase calde poate fi actualizat anual prin hotărâre a Guvernului adoptată cu cel puțin 90 de zile înainte de încheierea anului calendaristic pentru anul calendaristic următor.
Tichetele sociale pe suport electronic pentru mese calde emise nu permit efectuarea de operațiuni de retragere de numerar sau de preschimbare în numerar.
Tichetele sociale pe suport electronic pentru mese calde pot fi utilizate doar pe teritoriul României, în termenul de valabilitate și numai pentru achiziționarea serviciilor de servire a mesei calde pentru care au fost emise.
Se interzice unităților afiliate acordarea unui rest de bani la tichetele sociale pe suport electronic pentru mese calde.
Tichetele sociale pe suport electronic pentru mese calde se alimentează lunar, exclusiv cu valoarea tichetelor sociale pe suport electronic pentru mese calde acordate beneficiarilor
Valoarea nominală a tichetelor sociale pe suport electronic pentru mese calde acordate destinatarilor finali nu poate să fie diminuată în niciun mod.
Contravaloarea tichetului social pe suport electronic pentru mese calde reprezintă venit neimpozabil, conform prevederilor art. 62 lit. a) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare.
Fiecare tichet social pe suport electronic pentru mese calde este valabil numai dacă are înscris numărul cu care a fost înseriat de către unitatea emitentă și va conține următoarele informații înscrise pe suportul electronic sau stocate într-un alt mod pe acesta:
- numele și adresa emitentului și datele sale de identificare;
- perioada de valabilitate a suportului electronic;
- numele, prenumele și codul numeric personal al beneficiarului. În cazul persoanelor fără adăpost, va conține doar numele și prenumele destinatarului final;
- interdicția de a fi utilizat pentru alte scopuri decât cel pentru care a fost emis.
Tichetul social pe suport electronic pentru mese calde are perioada de valabilitate de un an de la data emiterii, fără a se înțelege că aceasta este perioada de valabilitate a suportului electronic.
Pentru destinatarii finali nedeplasabili, autoritățile administrației publice locale, inclusiv prin serviciile publice de asistență socială, sau unitățile afiliate unde își au domiciliul sau reședința destinatarii finali nedeplasabili au obligația de a asigura serviciul de transport al mesei calde la domiciliul acestuia.
Tichetele sociale pe suport electronic pentru mese calde se emit numai de către unitățile autorizate de Ministerul Finanțelor.