Tichetele de masă: ce sunt, ce se schimbă, cine sunt jucătorii din piaţă şi ce spun companiile care le folosesc

Tichetele de masă, un beneficiu extrasalarial existent în peste 40 de țări, inclusiv în aproape toate țările membre ale Uniunii Europene, există în România din 1999. Noua lege a salarizării aduce şi câteva schimbări în ceea ce le priveşte, în sectorul public. Vă explicăm, în continuare, ce sunt tichetele de masă, cine sunt companiile de pe piaţă, ce urmează să se schimbe şi care sunt avantajele aduse de ele.
Economica.net - mar, 21 nov. 2017, 15:01
Tichetele de masă: ce sunt, ce se schimbă, cine sunt jucătorii din piaţă şi ce spun companiile care le folosesc

Sursa foto: Libertatea


Ce sunt tichetele de masă?

Tichetele sau bonurile de masă reprezintă, potrivit Legii 142/1998, „o alocaţie individuală de hrană” pe care firmele o pot acorda angajaţilor (atenţie, doar celor cu contracte de muncă) pentru fiecare zi lucrată pe parcursul unei luni calendaristice.

Tichetele de masă sunt deductibile la calculul impozitului pe profit şi scutite de contribuţiile patronale şi salariale. Acestea se impozitează cu impozitul pe venit, de 16%, conform Ordonanţei de Urgenţă nr. 58/2010 şi normelor de aplicare a acesteia privind modificarea şi completarea Legii 571/2003.

Valoarea maximă a unui tichet de masă este în prezent 15,09 lei. Întrucât tichetele de masă se acordă în limita prevederilor bugetului de stat sau, după caz, ale bugetelor locale, pentru unităţile din sectorul bugetar, şi în limita bugetelor de venituri şi cheltuieli aprobate – pentru celelalte categorii de angajatori, valoarea unui tichet de masă se poate situa sub valoarea de 15.09 lei, declarau oficialii Ministerului Muncii pentru ECONOMICA.NET. Cu toate acestea, în general, angajatorii aleg valoarea maximă a unui tichet pentru beneficiile acordate angajatorilor.

Tichetele de masă pot fi emise pe suport hârtie și din anul 2015 și pe suport electronic.

Cine sunt companiile din piaţa tichetelor

Pe piaţa românească a tichetelor activează trei jucători principali: Edenred, Sodexo şi Up România (fostă Cheque Dejeuner), care formează, împreună, Asociația Profesională a Emitenților de Tichete (APET), membră a Social Vouchers International Association (SVIA) din 2017, și compania Cuget Liber.

Edenred activează pe piaţa românească din 1999. Până în anul 2010, denumirea juridică a companiei a fost Accor Services, însă ca urmare a scindării diviziei de hoteluri a Grupului Accor de divizia de Servicii Preplătite, Accor Services și-a schimbat denumirea în Edenred.

Listată la bursa NYSE Euronext Paris, Edenred activează în 40 de țări, având 6.000 de angajați, aproape 610.000 companii și organizații client, 1,3 milioane de parteneri afiliați și 38 milioane de beneficiari.

Edenred emite în România tichete de masă pentru mai mult de un milion de salariați, din 35.000 de companii, conform declaraţiilor sale. Dintre aceștia, 450.000 de salariați își primesc azi tichetele de masă în format electronic, prin cardurile Ticket Restaurant.

Compania Sodexo, al 19-lea angajator mondial, a fost înfiinţată de către Pierre Bellon în anul 1966 în Marsilia. Grupul Sodexo e prezent în 80 de ţări şi are peste 420.000 de angajaţi. În România, Sodexo a intrat în anul 1998.

În România, 18.000 de companii oferă tichete de masă de la Sodexo către 900.000 de beneficiari.

Up România a fost înfiinţată în 2002 şi deserveşte peste 20.000 de clienţi. Fondat în anul 1964, de la introducerea în Franţa a tichetelor de masă, grupul Up Franța este prezent în Franţa, Italia, Spania, Republica Cehă, Slovacia, Germania, Belgia, Brazilia, Ungaria, România, Bulgaria, Maroc, Polonia, Portugalia, Germania, Turcia şi Mexic.

În total, în România, conform datelor avansate de companiile din piaţă, folosesc tichete de masă aproximativ 2,5 milioane de persoane.

Ce spun companiile care folosesc tichete

Companiile private susţin că sunt foarte atente la beneficiile salariale acordate angajaţilor, iar dintre acestea, tichetele de masă sunt un instrument extrem de util pentru motivarea angajaţilor, cu beneficii clare şi cuantificabile.

„Beneficiile salariale sunt o parte importantă a motivării angajaților, iar compania noastră a acordat întotdeauna o importanță deosebită acestui aspect. De aceea, am adoptat sistemul de acordare a tichetelor de masă ca beneficiu extrasalarial încă de la început, din anul 2002, beneficiu care s-a dovedit fi un instrument util pentru fidelizarea și loializarea angajaților noștri. Aceștia apreciază faptul că, datorită tichetelor de masă, le crește bugetul personal pentru consumul de alimente care le poate asigura o calitate mai bună a vieții și a sănătății. Totodată, sistemul acordării tichetelor de masă este un sprijin și pentru organizație, prin crearea de politici salariale mai atractive care duc la creșterea competitivității, dar și la reducerea absenteismului în rândul angajaților”, a declarat Anca Decu, Human Resources Manager-Cora Romania.

„Implementarea sistemului tichetelor valorice a venit cu o serie de beneficii pentru compania noastră. În primul rând, menționăm impactul pozitiv asupra salariaților care consideră că au un real avantaj din punct de vedere economic, crescându-le puterea de cumpărare. Datorită tichetului de masă, aceștia se bucură se bucură zilnic de un prânz sănătos și echilibrat și, astfel, au un randament mai bun în activitatea lor de peste zi. Un alt beneficiu important pentru companie este acela al optimizării costurilor, datorită avantajelor fiscale și logisticii simplificate asociate sistemului de tichete. De peste 10 ani de când oferim tichete de masă, salariații noștri se simt apreciați și valorizați în cadrul companiei, ceea ce duce la o mai bună perfomanță a activității lor, dar și la crearea unei atmosfere mai plăcută la job-ul de zi cu zi”, a declarat Adela Iosif – Resurse Umane AC HELCOR.

Cum este perceput sistemul de tichete valorice de către clienţi – studiu GfK

Companiile care își motivează salariații prin tichete valorice se declară în proporție de 96% mulțumite și foarte mulțumite de sistemul de tichete, pe care îl apreciază pentru că este ușor de implementat și aduce beneficii importante. Patru din cinci angajatori care acordă tichete valorice consideră că tichetele de masă sunt esențiale pentru bunul mers al afacerii. Acestea sunt o parte dintre concluziile unui studiu realizat de Asociația Profesională a Emitenților de Tichete (APET) în luna septembrie 2017, un studiu de percepție asupra sistemului de tichete valorice, prin intermediul GfK România. Rezultatele studiului arată că tichetele valorice se bucură de un larg sprijin în rândul salariaților și angajatorilor din România, fiind totodată foarte apreciate de comercianții parteneri unde sunt utilizate.

Vă prezentăm, în continuare, concluziile acestui studiu.

„Tichetele valorice se bucură de un larg sprijin în rândul salariaților și angajatorilor din România, fiind totodată foarte apreciate de comercianții parteneri unde sunt utilizate. Între acestea, tichetele de masă și tichetele cadou sunt cele mai cunoscute, cele mai des acordate și cele mai dorite de către angajați.

Angajatorii consideră tichetele valorice, în special tichetele de masă, ca fiind esențiale pentru bunul mers al afacerii lor din prisma beneficiilor pe care le aduc optimizarea costurilor prin facilitățile fiscale asociate acordării tichetelor, ameliorarea climatului de lucru și creșterea productivității angajaților. Sistemul tichetelor valorice poate ajuta angajatorii și în eforturile lor de a răspunde provocărilor actuale legate de atragerea și retenția de personal, precum și de motivarea angajaților. Angajatorii consideră că sistemul de tichete este ușor de implementat și majoritatea intenționează să ofere mai multe tichete angajaților în viitorul apropiat.

Pentru comercianții parteneri, tichetele valorice înseamnă creșterea vânzărilor, a numărului de clienți și a valorii medii a unei tranzacții. Tichetele de masă și tichetele cadou au rata cea mai mare de penetrare în rândul comercianților, fiind acceptate de o rețea vastă de parteneri. Cererea din partea clienților este principalul motiv pentru acceptarea la plată a tichetelor valorice pentru toate categoriile de comercianți.

La 20 de ani de la introducerea pe piața din România, tichetul de masă este considerat de către angajați drept un beneficiu extrasalarial valoros, componentă esențială a pachetului salarial. Tichetul de masă înseamnă pentru salariați creșterea puterii de cumpărare, sprijin pentru achiziția de alimente, motivare crescută la locul de muncă și hrană de calitate mai bună.”

Confuzii în presă după haosul fiscal din ultima perioadă. Ce urmează să se întâmple cu tichetele

Ritmul schimbărilor fiscale din ultimele săptămâni a generat confuzie inclusiv în rândul presei. S-a vechiculat, spre exemplu, că viitorul tichetelor de masă ar fi pus sub semnul întrebării în condițiile înlocuirii impozitului pe profit cu impozitul pe cifra de afaceri în cazul companiilor cu cifră de afaceri sub un milion de euro: patronii acestor companii ar putea să nu mai fie interesați să ofere angajaților tichete de masă, întrucât însăși noțiunea de deductibilitate a cheltuielilor ar dispărea pentru astfel de firme.
Or, avantajele fiscale constituie doar unul dintre motivele pentru care angajatorii acordă tichete de masă angajaților, iar deductibilitatea cheltuielilor este doar unul dintre avantajele fiscale ale tichetelor de masă, și nu cel mai important. Alte avantaje fiscale asociate tichetelor de masă, precum scutirea de la plata contribuțiilor sociale, atârnă mult mai greu în balanța avantajelor fiscale decât deductibilitatea cheltuielilor. Mai mult, în contextul mutării contribuțiilor sociale în sarcina angajatului, mulți angajatori care vor dori să crească salariul brut pentru a compensa transferul contribuțiilor, vor fi tentați să ofere și tichete de masă pentru a crește veniturile angajaților fără a crește costurile firmei cu salariile. Facilitățile fiscale asociate tichetelor s-ar duce astfel direct în buzunarul angajaților.

O altă confuzie a fost generată de prevederile legii salarizării unitare, care se aplică personalului din sectorul bugetar: bugetarii nu vor mai putea primi tichete de masă cu începere de la 1 ianuarie 2018, acestea urmând a fi înlocuite în cazul lor cu indemnizații de hrană acordate în bani cu începere de la 1 decembrie 2018. Acestea din urmă ar urma să fie supuse impozitării integrale. S-a spus că, deși legea se aplică exclusiv personalului plătit din fonduri publice, și în sectorul privat angajatorii ar urma să aleagă între tichete de masă și norma de hrană, ceea ce este complet eronat. Angajatorii din sectorul privat vor putea în continuare să acorde sau nu tichete de masă (este decizia lor), însă nu vor avea de ales între tichete și norma de hrană, care va fi destinată exclusiv bugetarilor.

CITIŢI MAI MULTE PE ACEASTĂ TEMĂ:

Tichetele de masă continuă să fie printre beneficiile extrasalariale preferate de angajatorii și angajaţii din România



Te-ar mai putea interesa și
Viktor Orban crede că lumea este în pragul unei noi realități
Viktor Orban crede că lumea este în pragul unei noi realități
Prim-ministrul ungar Viktor Orban a afirmat sâmbătă, în cadrul conferinţei sale de presă de sfârşit de an, că, în lumina alegerilor din SUA, lumea este în pragul unei noi realităţi şi......
Klaus Iohannis a invitat președinții partidelor parlamentare, duminică, la Palatul Cotroceni
Klaus Iohannis a invitat președinții partidelor parlamentare, duminică, la Palatul Cotroceni
Preşedintele Klaus Iohannis a invitat, duminică, la Palatul Cotroceni preşedinţii partidelor şi formaţiunilor politice ...
Producătorul european de baterii pentru EV-uri, Northvolt, mizează pe finanțări suplimentare care-i vor permite să iasă din faliment până la sfârșitul lui ianuarie
Producătorul european de baterii pentru EV-uri, Northvolt, mizează pe finanțări suplimentare care-i vor permite să iasă ...
Producătorul suedez de baterii pentru vehicule electrice Northvolt a declarat vineri că se așteaptă să primească finanțare ...
Meteorologii spun că România va suferi de secetă doar local în sudul și estul Olteniei
Meteorologii spun că România va suferi de secetă doar local în sudul și estul Olteniei
Conţinutul de apă în sol va înregistra valori scăzute doar local în sudul şi estul Olteniei, în cursul săptămânii ...