Reuniţi vineri la Bruxelles, oficialii au decis câte ceva din merele plan de luptă împotriva tabagismului, inclusiv interzicerea vânzării de ţigări mentolate, dar nu au reuşit să se pună de acord asupra electronicelor, scrie Les Echos. Deşi este, în teorie, un produs care să-i ajute pe fumători să se lase de fumat, ţigara electronică pare a seduce, de fapt, tot mai mulţi europeni şi determină o mare parte dintre ei chiar să se apuce de fumat. Asta pentru că, în unele state se poate cumpăra de oricine, oricând, de la orice magazin, iar consumul este permis chiar oriunde, spre deosebire de ţigările clasice. În Franţa, de exemplu, această modă a inhalatului a prins deja la un milion de consumatori, în condiţiile în care autorităţile spun că nu se ştiu încă foarte bine nici ingredientele nici efectele consumului.
Citeşte şi S-au scumpit ţigările. Vezi noile preţuri
Comisia Europeană a propus, din start, ca ţigările electronice să fie socotite drept medicament şi să fie vândute doar în farmacii, situaţie care impune pentru producători inclusiv obligaţia de a face publică formula chimică, pentru ca ţigările electronice să poată fi testate. Aceasta a fost propunerea Marii Britanie, dar Franţa a cerut o nuanţare a chestiunii, înainte să se ia o decizie, cu care oficialii europeni au fost de acord. Comisia a cerut stabilirea unui nivel minim de nicotină, situat între 1 şi grame, dincolo de care ţigările electronice să fie considerate medicament şiu să fie vândute doar în farmacii, cu respectarea mai multor norme.
Bătălia finală se va da în Parlamentul European, acolo unde funcţionează lobby-ul, atât al farmaciştilor, cât şi al industriei tutunului, foarte preocupată de această nouă sursă de veni care se cheamă ţigara electronică.