Ţigările electronice simulează efectele fumatului de tutun prin vaporizarea nicotinei. Aceşti vapori cresc însă rezistenţa căilor respiratorii, efect ce durează 10 minute, arată un studiu al Universităţii din Atena care a fost prezentat astăzi la întrunirea anuală a Societăţii Europene pentru Afecţiuni Respiratorii (ERS) de la Viena, potrivit Bloomberg.
Cercetătorii au folosit un test al funcţiilor pulmonare pentru a observa care este rezistenţa căilor respiratorii. 32 de participanţi au folosit ţigara electronică timp de 10 minute. În cazul celor care erau sănătoşi şi nu au fumat niciodată, rezistenţa căilor respiratorii a crescut, în medie, de la 182% la 206%, în timp ce în cazul fumătorilor cu funcţii normale ale plămânilor, rezistenţa a crescut de la 176% la 220%. O rezistenţă crescută a căilor respiratorii duce la o ventilare mai slabă a plămânilor.
„Încă nu ştim dacă dispozitivele de livrare a nicotinei care nu sunt aprobate, de genul ţigărilor electronice, sunt mai sigure decât ţigările normale, în ciuda faptului că acestea sunt vândute cu pretenţia că sunt mai puţin dăunătoare”, spune Christina Gratziou, unul dintre autorii studiului.
De altfel, cei de la ERS nu văd ţigara electronică drept alternativă la fumat şi nu o consideră o metodă aprobată de renunţare la fumat.
Acest studiu vine după ce luna trecută un alt studiu efectuat în Grecia, de această dată de către Centru de operaţii cardiace Onassis, şi prezentat la conferinţa anuală a Societății Europene de Cardiologie arată că țigara electronică nu are niciun efect negativ asupra inimii.