Ţigările electronice pot contribui la cel puţin 20.000 de noi renunţări individuale la fumat pe an
Public Health England a publicat un nou raport care analizează date privind ţigările electronice. Analiza a fost condusă de un grup de experţi independenţi din domeniul tutunului şi oferă o actualizare a raportului prezentat de Public Health England în anul 2015.
„Utilizarea ţigărilor electronice este asociată cu o creştere a ratei de succes a cazurilor de renunţare la fumat în ultimul an şi cu o scădere accelerată a procentajului de fumători la nivel national”, arată raportul.
Mii de fumători cred că folosirea ţigărilor electronice este la fel de periculoasă precum fumatul traditional, iar aproximativ 40% dintre fumători încă nu au încercat o ţigară electronică, se precizează în studiu.
Altfel, de exemplu, utilizarea ţigărilor electronice în UK s-a plafonat în ultimii ani la puţin sub pragul de 3 milioane de utilizatori.
Procentul fumătorilor în rândul tinerilor în Regatul Unit este în continuă scădere. Folosirea ţigărilor electronice în mod regulat este rar şi este atribuit aproape în exclusivitate persoanelor care au fumat în prealabil ţigări convenţionale.
Analiza realizată de Public Health England a fost publicată la doar câteva săptămâni de la apariţia unui raport realizat de Academia Naţională de Ştiinţe, Inginerie şi Medicină din Statelor Unite privind ţigările electronice.
„În fiecare minut o persoană este internată într-un spital din cauza fumatului, aceasta fiind şi una dintre cauzele pentru 79.000 de decese doar în Anglia”, afirmă profesorul John Newton, director al Departamentului pentru Îmbunătăţirea Sănătăţii în cadrul Public Health England.
La rândul său, profesorul Ann McNeill, autor principal şi profesor în cadrul departamentului de Adicţia Tutunului, King’s College London, precizează că, în momentul în care oamenii fumează ţigări convenţionale, inhalează un mix letal de 7.000 de componenţi din fum, dintre care 70 sunt cancerigeni.
„Există un anumit grad de îngrijorare legat de faptul că ţigările electronice vor duce la creşterea procentului de fumători în rândul tinerilor. Însă în UK cercetările arată clar că utilizarea regulată a ţigărilor electronice în rândul tinerilor care nu au fumat niciodată ţigări convenţionale rămâne la nivel neglijabil de mai puţin de 1%, iar fumatul convenţional în rândul tinerilor continuă să scadă la un nivel încurajator. Trebuie să continuăm să monitorizăm îndeaproape aceste tendinţe însă, până în momentul de faţă, datele indică faptul că ţigările electronice nu acţionează ca un factor determinant pentru fumatul convenţional în rândul populaţiei tinere”, spune, la rândul său, profesorul Linda Bauld, de la Departamentul de Politici privind Sănătatea Publică, Universitatea din Stirling şi Preşedinte în cadrul Cercetărilor Comportamentale pentru Prevenirea Cancerului, Cancer Research UK.
Reprezentanţii British American Tobacco Group spun că ţigările electronice sunt mai puţin dăunătoare decât fumatul.
„Cercetările derulate până acum pe produsele noastre – ţigări electronice şi produse de încălzire a tutunului – indică faptul că acestea ar fi o alternativă potenţial mai sigură la ţigări. Cu siguranţă pe termen lung sunt necesare mai multe date şi, ca atare, în cadrul British American Tobacco, ne evaluăm continuu produsele, cu multe studii pe termen lung în curs de desfăşurare pentru segmentul ţigărilor electronice şi cel al produselor de încălzire a tutunului, reprezentate de mărcile noastre Vype şi, respectiv, glo”, spun aceştia.
Reprezentanţii BAT subliniază însă că, odată cu acumularea unor dovezi tot mai clare în sprijinul ţigărilor electronice ca opţiune pentru fumători în căutarea unor alternative cu potenţial de risc redus, este esenţial să existe şi o reglementare adecvată în vigoare, care să ofere informaţiile adecvate.
BAT a investit în ultimii şase ani 2,5 miliarde de dolari în cercetare pentru dezvoltarea acestei categorii importante de produse cu potenţial de risc redus.