„Într-o perioadă scurtă, autoritatea responsabilă de domeniile securităţii şi apărării cibernetice, respectiv tehnologiei informaţiei, a devenit o parte esenţială a forţelor care participă activ la generarea unor efecte operaţionale în sprijinul operaţiilor şi misiunilor întregii armate. În contextul regional de securitate, dar şi în dinamica generală a dezvoltării armatei, apărarea cibernetică este esenţială”, a declarat ministrul, citat în comunicatul MApN.
La rândul său, şeful Statului Major al Apărării a subliniat importanţa pe care această structură o are în cadrul sistemului defensiv naţional.
„Felicit personalul Comandamentului Apărării Cibernetice pentru activitatea şi reuşitele înregistrate în aceşti primi cinci ani, mai ales că momentul festiv de astăzi este încununat şi de acordarea Drapelului de Luptă, simbol identitar al oricărei unităţi militare. Transformarea digitală şi integrarea de noi tehnologii vor rămâne priorităţi pentru Armata României, priorităţi pentru care contăm pe profesionalismul, expertiza şi dedicarea informaticienilor militari”, a transmis generalul Petrescu.
Comandamentul Apărării Cibernetice (CApC) a fost înfiinţat la 1 decembrie 2018, se află în subordinea şefului Statului Major al Apărării şi reprezintă autoritatea competentă a MApN în domeniile securităţii cibernetice, apărării cibernetice şi tehnologia informaţiei.
„CApC se încadrează în forţele care participă activ la îndeplinirea misiunilor Armatei României, având, în acest context, rolul de a planifica, organiza, conduce şi desfăşura acţiuni în spaţiul cibernetic, în scopul asigurării protecţiei şi rezilienţei funcţionale a infrastructurilor cibernetice şi a generării de efecte în sprijinul forţelor proprii, în context naţional sau aliat, precum şi managementul şi dezvoltarea infrastructurilor cibernetice militare şi a serviciilor de tehnologia informaţiei furnizate utilizatorilor”, se mai menţionează în comunicat.