Timbru de mediu: Dezbatere publică pentru modificarea unui articol din Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului

Economica.net
11 11. 2014
taxa_auto_31459400_06599700_44629600

Conform dispoziţiilor art. 8 alin. (1) din HG nr. 88/2013 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 9/2013 privind timbrul de mediu pentru autovehicule, ‘în situaţia în care un autovehicul pentru care s-a plătit în România taxa pe poluare pentru autovehicule, taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule sau timbrul prevăzut de ordonanţa de urgenţă şi pentru care nu s-a dispus de către instanţe restituirea acestora este scos ulterior din parcul auto naţional, ultimul proprietar poate solicita restituirea valorii reziduale a timbrului’.

Potrivit iniţiatorilor, modificarea este necesară deoarece sintagma ‘pentru export’ poate crea interpretări diferite, respectiv regim vamal aferent mărfurilor comunitare care părăsesc teritoriul vamal al Uniunii Europene, în loc de ‘export’ ca regim fiscal aferent mărfurilor ce sunt transferate dintr-un stat membru în alt stat membru, ca livrare intracomunitară, scrie Agerpres.

La cererea de restituire a timbrului de mediu se vor anexa următoarele documente: copia cărţii de identitate a vehiculului, certificată de lucrătorul serviciului public comunitar regim permise de conducere şi înmatriculare a vehiculelor, cu menţiunea ‘Vehicul scos definitiv din România’ (în loc de ‘radiere pentru export’ cum este în prezent), certificatul de radiere cu menţiunea ‘Vehicul scos definitiv din România’, emis de serviciul public comunitar regim permise de conducere şi înmatriculări a vehiculelor (în original şi copie), precum şi documentul care atestă faptul că autovehiculul a fost transferat în alt stat, respectiv factura/contractul de vânzare – cumpărare sau declaraţia vamală de export, după caz, în original şi copie.

Potrivit sursei citate, impactul financiar asupra bugetului general consolidat, atât pe termen scurt, pentru anul curent, cât şi pe termen lung (pe 5 ani) al Administraţiei Fondului pentru Mediu /AFM/ se va încadra în limita de 5% din veniturile instituţiei Fondului pentru mediu stabilite prin lege pentru cheltuielile curente şi de capital.

Proiectul de HG este supus dezbaterii publice până la data de 20 noiembrie 2014, iar cetăţenii şi instituţiile interesate pot transmite opinii/propuneri/sugestii la sediul MMSC.

În data de 15 martie 2013 a intrat în vigoare timbrul de mediu pentru autovehicule iar din acel moment taxa auto este calculată exclusiv pe baza emisiilor de CO2, înscrise în cartea de identitate a maşinii.

Timbrul de mediu se aplică pentru autovehiculele din categoria M1, M2, M3, cu precizarea că pentru categoria de autoturisme cu normă de poluare Euro5, Euro4 şi Euro3 formula ia în calcul în proporţie de sută la sută emisia de CO2, iar pentru autoturismele cuprinse în normele de poluare non-euro, Euro 1 şi Euro 2 se aplică actuala formulă prevăzută prin Legea 9/2012, ce ia în calcul capacitatea cilindrică.

Pe de altă parte, taxa creşte pentru maşinile Euro3 şi Euro4 în cazul versiunilor diesel.