Timiș ar putea fi pus din nou pe harta cu pesta porcină africană. Un nou focar s-ar putea confirma într-o gospodărie
DSVSA Timiș suspicionează un nou focar de pestă porcină africană în cadrul județului. Proprietarul unui exploatații non-profesionale din localitatea Bucovăț, comuna Remetea-Mare, a anunțat autoritățile cu privire la apariția unor semne de boală la porcii din gospodărie, informează Instituția Prefectului Județului Timiș. Au fost recoltate probe, iar rezultate de la laboratorul DSVSA Timiș au indicat că este posibilă o infectare cu virusul PPA. În consecință, au fost trimise probe la Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală București în vederea confirmării sau infirmării bolii.
„Ieri seară s-a întrunit Centrul Local pentru Combaterea Bolilor Timiș și s-a decis că în cursul dimineții de azi se vor face verificări la fața locului, iar Inspectoratul Județean de Poliție și Inspectoratul Județean de Jandarmi vor asigura paza în perimetrul gospodăriei cu suspiciune de boală și controlul circulației publice. Totodată, prefectulul județului Timiș și directorul DSVSA Timiș au cerut sprijinul președintelui ANSVSA pentru a trimite, de urgență, un incinerator mobil în localitatea Bucovăț. Incineratorul este necesar pentru incinerea cadavrelor celor 56 de porci din gospodărie, care vor fi uciși astăzi. Incinetatorul ajunge astăzi la Timișoara, urmând ca în cursul după-amiezii și serii să fie uciși toți porcii”, anunță instituția.
În situația în care boală va fi confirmată, DSVSA Timiș va demara inspecțiile în toate exploatațiile cu porcine din zonele de protecție și supraveghere (zone circulare de 3 și, respectiv, 10 kilometri în jurul focarului), precum și recoltări de probe biologice conform specificațiilor procedurilor tehnice.
La această dată, Pesta Porcină Africană (PPA) evoluează în 241 de localități din 25 de județe, cu un număr de 532 de focare (dintre care 4 focare în exploatații comerciale și 3 focare în exploatații de tip A). În 10 județe au fost diagnosticate doar cazuri la mistreți. De la prima semnalare a prezenței virusului PPA în România, pe data de 31 iulie 2017, și până în prezent, au fost eliminați 578.429 de porci afectați de boală și au fost diagnosticate 3.119 de cazuri la mistreți.
În momentul de față în Timiș nu mai sunt alte focare de PPA. Au existat trei, dar au fost stinse.