Timișoara riscă să rămână fără apă caldă și căldură începând de marți. Colterm mai are stocuri doar până luni
Pentru a rezolva această situație, Instituția Prefectului a transmis vineri un proiect de hotărâre de Guvern, la solicitarea Primăriei municipiului Timișoara, pentru a se atribui sume din fondul de rezervă al Guvernului pentru sprijinirea Colterm, astfel încât să nu se ajungă la sistarea alimentării cu agent termic la nivelul Timișoarei.
Informat de situația grea în care se află municipiul Timișoara, ministrul Marcel Vela i-a cerut prefectului județului Timiș să convoace sâmbătă Comitetul Județean pentru Situații de Urgență pentru a se identifica o soluție, astfel încât timișorenii să nu rămână de marți fără încălzire și apă caldă.
Potrivit viceprimarului Timișoarei, Ruben Lațcău, au fost plătite parțial datoriile către Complexul Energetic Oltenia pentru a se continuă alimentarea cu cărbune, fiind în curs se contractare încă doi furnizori care să aprovizioneze Colterm cu cărbune.
La rândul sau, Liliana Oneț a anunțat că, în această dimineață, a avut o discuție cu Virgil Popescu, ministrul Economiei, pentru a se găși o soluție de sprijinire a Colterm. Ministrul Economiei a purtat o discuție cu reprezentanții Complexului Energetic Oltenia care au acceptat să sprijine, în continuare, Colterm, dar cu condiția plății sumelor eșalonate în continuare.
„Problema cea mai mare este la aprovizionarea cu gaze, având în vedere faptul că furnizorul acceptă livrarea doar cu plata în avans. Prefectul județului Timiș a rugat conducerea Primăriei municipiului Timișoara să continue discuțiile cu E.ON Gaz, în încercarea de a se găși o soluție pentru furnizarea în continuare de gaze către Colterm”, se mai precizează în comunicat.
Primarul Timișoarei, Dominic Fritz, a declarat la jumătatea lunii noiembrie că datoriile Colterm către furnizori se ridică la 136 de milioane de lei, iar pentru a trece iarna aceasta numai pentru materie primă este nevoie de 69 de milioane de lei.
„Avem o criză serioasă în ceea ce privește COLTERM, care acum efectiv trăiește de la o săptămână la alta pentru a plăti factura la gaz și la cărbune. Ca să trecem prin iarnă, din noiembrie până în martie, avem nevoie de 69 de milioane de lei, o sumă uriașă, care nu include datoriile istorice pe care le avem, de 136 de milioane de lei. Am trimis o scrisoare parlamentarilor de Timiș să ne susțină pentru a primi bani din fondul de rezervă al Guvernului, indiferent de partidul din care fac parte și că e campanie electorală, în care fiecare își face calculele. Sper că vom primi susținere din partea tuturor. Chiar dacă eu și echipa mea vom face tot posibilul să trecem prin această iarnă, fără să aibă efecte negative asupra populației, acesta este ultima iarnă în care putem să proceda așa. Colterm are nevoie de un nou început, de o nouă strategie economică, tehnologic. Trebuie să devină pe termen lung o companie sănătoasă pentru a funcționa. Am început discuții cu Banca Mondială și alți experți pentru a pune COLTERM-ul pe un făgaș mai bun”, a spus Dominic Fritz.