Timiş, ARC: Preţurile alimentelor ar putea scădea cu 20% prin reducerea diferenţiată de TVA
„Această taxă mărită la 24% ne-a adus mari probleme legate de scăderea consumului. O taxă diferenţiată pe produsele alimentare de bază s-ar vedea în creşterea veniturilor la buget, dar şi în scăderea preţurilor între 16 şi 20% şi ar însemna relansarea consumului şi însănătoşirea mediului de afaceri”, a precizat Timiş.
Acesta a subliniat că ARC a propus Ministerului de Finanţe înregistrarea Cod CAEN a tuturor produselor care intră în ţară pentru a vedea exact cât se încasează din TVA.
„Noi am făcut o sugestie la MFP ca tot ceea ce intră pe teritoriul României să fie înregistrate Cod CAEN şi dacă după o perioadă de trei luni se încasează la legume -fructe doar 5% TVA, la carne şi produse lactate, doar 20%, este clar că acest TVA este păgubitor şi nu se întoarce la buget. O Taxă pe Valoarea Adăugată diferenţiată pe produsele de bază s-ar vedea în creşterea veniturilor la buget, dar şi în scăderea preţurilor”, a explicat Radu Timiş.
Potrivit sursei citate, evaziunea fiscală în domeniul cărnii reprezintă 70% din totalul pieţei.
Noul ministru al Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Stelian Fuia, a declarat imediat după investire că scăderea TVA la alimente nu este pe agenda Guvernului în 2012.
‘Scăderea TVA la alimente nu este pe agenda Guvernului anul acesta. În condiţiile financiare actuale nu putem vorbi de o relaxare fiscală. Dacă ne uităm la ţările din jur, pe de o parte Grecia, care este în cedare de suveranitate, iar pe de altă parte, în Ungaria, TVA a crescut la 27%. Nu putem spune că scădem TVA, pe de o parte, iar pe de altă parte că încercăm să mărim salariile sau pensiile. În funcţie de situaţia economică viitoare discutăm şi acest subiect. Domnul Tabără a spus recent că ar fi bine să scădem TVA, dar nu a spus nici când, nici cum. Când voi avea o acţiune, voi veni să o comunic, nu pot eu să arunc buzduganul înainte de a lua o decizie’, a precizat Stelian Fuia, în data de 22 februarie.
Preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Industria Alimentară, Dragoş Frumosu, declara, tot în acea perioadă, că reducerea la 9% a TVA la alimentele de bază, corelată cu o măsură de impozitare progresivă a adaosului comercial ar putea regla piaţa produselor alimentare din România.