Populaţia ar trebui să voteze în favoarea parcursului european al republicii fie şi măcar pentru a răspunde Europei pentru sprijinul financiar şi politic pe care i l-a oferit până acum, a spus el într-un discurs către cetăţeni, pe postul public de televiziune, la o oră de maximă audienţă, relatează presa de peste Prut.
Nicolae Timofti a declarat că vede Republica Moldova doar în cadrul Uniunii Europene şi a amintit de şansele irosite în două rânduri în trecut. ‘Acum Moldova are o a treia şansă de a ajunge în rândul popoarelor civilizate din Europa şi este de datoria fiecărui cetăţean să se ridice la înălţimea acestui moment istoric’, a spus Timofti.
Preşedintele moldovean a criticat partidele şi politicienii care promovează integrarea în structurile eurasiatice (gândite de Rusia) în locul integrării europene, indicând că aceştia ar fi beneficiat de resurse financiare ‘din surse suspecte şi din străinătate’.
Mai mult, Nicolae Timofti a acuzat că unele dintre aceste formaţiuni şi lideri ai lor au cerut Rusiei să instituie ‘blocaje comerciale’ în relaţia cu Republica Moldova şi că s-ar fi bucurat de rezultat, însă şeful statului moldovean nu a detaliat acuzaţiile.
‘Sunt în faţa dumneavoastră pentru a vă îndemna să nu vă lăsaţi manipulaţi de aceste forţe, al căror scop este de a menţine Republica Moldova în genunchi, într-o permanentă stare de sărăcie şi insecuritate’, a afirmat şeful statului, îndemnându-i pe moldoveni să urmeze exemplul Ucrainei care, acum câteva săptămâni, a ales un parlament proeuropean.
‘Să urmăm acest exemplu pentru ca să nu ne trezim apoi ca o insulă izolată între doi vecini proeuropeni, România şi Ucraina’, a îndemnat preşedintele Nicolae Timofti, avertizând că multe beneficii obţinute în urma apropierii de UE, cum ar fi libera circulaţie, riscă să fie pierdute dacă proiectul proeuropean al republicii va avea de suferit în urma votului de duminică.
Potrivit celui mai recent sondaj, ale cărui rezultate au fost date publicităţii sâmbătă, Partidul Comunist din Republica Moldova este favorit în alegerile din 30 noiembrie, în timp ce moldovenii continuă să fie împărţiţi între UE şi Rusia.
Astfel, potrivit sondajului IMAS, comandat de agenţia IPN, cinci partide ar urma să acceadă în noul parlament. Partidul Comunist este creditat cu 19,6% din opţiuni, fiind urmat de Partidul Liberal-Democrat (PLDM) cu 17,2%, de Partidul Democrat (PDM) cu 14,2%, Partidul Patria, cu 8,7% şi de Partidul Liberal (PL), cu 8,5%. Partidul Socialist (PSRM) este creditat cu 5,3% din intenţiile de vot, apropiindu-se de pragul electoral, care este de 6%, în timp ce numărul indecişilor a scăzut uşor la 9,6%, conform IPN.