Tinerii care au cel puţin 16 ani vor putea călători în străinătate fără însoţitor, pentru orice scop, dacă au acordul părinţilor – proiect

04 03. 2024
aeroport2_01762300

Guvernul a elaborat un amplu proiect de OUG care modifică şi completează Legea nr. 248/2005 privind regimul liberei circulaţii a cetăţenilor români în străinătate, dar şi alte acte normative care vizează migraţia.

Modificările propuse de executiv prin proiectul de OUG reglementează noile obligații ale autorităţilor române în noua calitate a României de stat membru care va aplica acquis-ul Schengen de la data de 31 martie 2024, iar controalele asupra persoanelor la frontierele aeriene și maritime interne vor fi eliminate.

Context

La 30 decembrie 2023, Consiliul Uniunii Europene a convenit, în unanimitate, asupra aplicării prevederilor acquis-ului Schengen în Republica Bulgaria și România.
Începând cu 31 martie 2024, controalele asupra persoanelor la frontierele aeriene și maritime interne cu și dintre Bulgaria și România se elimină și dispozițiile acquis-ului Schengen se aplică Bulgariei și României între ele și în raporturile acestora cu Regatul Belgiei, Republica Cehă, Regatul Danemarcei, Republica Federală Germania, Republica Estonia, Republica Elenă, Regatul Spaniei, Republica Franceză, Republica Croația, Republica Italiană, Republica Letonia, Republica Lituania, Marele Ducat al Luxemburgului, Ungaria, Malta, Regatul Țărilor de Jos, Republica Austria, Republica Polonă, Republica Portugheză, Republica Slovenia, Republica Slovacă, Republica Finlanda și Regatul Suediei, precum și cu Islanda, Principatul Liechtenstein, Regatul Norvegiei și Confederația Elvețiană.
Controalele asupra persoanelor la frontierele terestre interne vor fi menținute până la adoptarea în acest sens a unei decizii de către Consiliul Uniunii Europene.

Nuanţat, iată ce spune proiectul de OUG care modifică şi completează Legea nr. 248/2005 privind regimul liberei circulaţii a cetăţenilor români în străinătate, cu modificările şi completările ulterioare:

Pot călători în străinătate neînsoţiţi:

  • cetăţenii români minori care au împlinit vârsta de 16 ani, cu acordul părinţilor ori al reprezentanţilor legali;
  • cetăţenii români minori care au împlinit vârsta de 16 ani şi care au domiciliul sau reşedinţa stabilită în ţara de destinaţie, fără acordul părinţilor ori al reprezentanţilor legali.

Minorul care a împlinit vârsta de 16 ani, titular al unui document de călătorie individual sau, după caz, al unei cărţi de identitate sau cărţi electronice de identitate, care urmează să se deplaseze în străinătate, poate călători neînsoţit de o persoană fizică majoră, dacă prezintă poliţiei de frontieră o declaraţie cu acordul ambilor părinţi privind efectuarea călătoriei în străinătate neînsoţit, se arată în proiectul de OUG analizat de Economica.net.

În cazul copiilor cu părinţi divorţaţi, orfani de un părinte, care au cel puţin 16 ani şi care vor să călătorească în străinătate, declaraţia privind acordul efectuării călătoriei va fi semnată de către părintele căruia i-a fost încredinţat prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă şi irevocabilă, părintele care exercită singur autoritatea părintească în temeiul unei hotărâri judecătoreşti rămase definitivă şi irevocabilă ori în temeiul unei hotărâri judecătoreşti rămase definitivă pentru procesele începute cu data de 15 februarie 2013, părintele supravieţuitor sau de către reprezentantul său legal, după caz, se arată în proiectul de act normativ, analizat de Economica.net.

Declaraţiile antemenţionate trebuie să fie autentificate în ţară de notarul public.

Proceduri noi privind călătoriile care urmează să fie făcute de către cetățenii români minori către state care aplică acquis-ul Schengen, pe cale aeriană sau maritimă:

Părinții, reprezentanții legali sau persoanele care îi însoțesc pe cetățenii români minori, precum și minorii cetățeni români care pot călători neînsoțiți se prezintă în spațiile special amenajate în incinta aeroporturilor și porturilor, cu cel puţin o oră şi cel mult 12 ore înainte de îmbarcare pentru a primi autorizaţia de călătorie din partea polițiștilor de frontieră.
Părinții, reprezentanții legali sau persoanele care însoțesc minorii, precum și minorii cetățeni români care pot călători neînsoțiți prezintă companiei de transport aerian sau maritim autorizaţia obţinută de la poliţiştii de frontieră pentru a putea continua procedura de îmbarcare. În lipsa acestei autorizaţii, minorului cetățean român nu i se permite îmbarcarea pentru efectuarea călătoriei în străinătate, conform proiectului de OUG consultat de Economica.net.

În cazul zborurilor cu plecare din România către state Schengen, care urmează să fie efectuate de pe aerodromuri și heliporturi, ori în cazul navigației de agrement sau croazieră aflate în afara incintelor aeroporturilor și porturilor, părinții, reprezentanții legali sau persoanele care îi însoțesc pe cetățenii români minori, precum și minorii cetățeni români care pot călători neînsoțiți au obligaţia să se prezinte la cel mai apropiat punct de trecere a frontierei cu 3-12 ore înainte de îmbarcare pentru a primi autorizaţia poliţiştilor de frontieră să efectueze călătoria.

Fără această autorizaţie este interzisă prezentarea părinților, a reprezentanților legali sau a persoanelor care îi însoțesc pe cetățenii români minori sau a minorilor care pot călători neînsoţiţi la îmbarcare pentru efectuarea călătoriei către state Schengen.
Încălcarea acestei interdicţii constituie contravenţie şi e pasibilă de amendă de la 2.000 lei la 5.000 lei pentru fiecare minor, reiese din analiza Economica.net pe baza proiectului de OUG care modifică Legea nr. 248/2005.

De asemenea, fără autorizaţia antemenţionată este interzisă efectuarea transportului cetăţenilor români minori în state Schengen de către companiile de transport aeriene sau maritime, ori de către persoanele fizice/juridice autorizate să efectueze zboruri cu plecare de pe aerodromuri și heliporturi ori să efectueze navigație de agrement sau croazieră.
Companiile de transport aeriene sau maritime care încalcă această interdicţie sunt pasibile de amendă de la 10.000 lei la 20.000 lei pentru fiecare minor transportat ilegal, se mai arată în proiectul de OUG, analizat de Economica.net.

Precizări
Aceste prevederi fac parte dintr-un proiect de OUG. Ca să intre în vigoare, proiectul de act normativ trebuie să fie adoptat de guvern şi OUG publicată în Monitorul Oficial.