Leneşi? Independenţi? Încrezători
„Dacă îți place ceea ce faci, nu vei lucra nici măcar o singură zi din viaţa ta.” Aceasta pare a fi crezul noii generații.
Practic, tinerii din generația Y sunt recunoscuţi pentru faptul că nu se mai încadrează în tiparele clasice de motivare, care funcţionau la reprezentanţii generaţiei X, născuţi între 1960-1980, sau la Baby Boomers, născuţi între 1946-1964.
„Generaţiile ajunse în câmpul muncii imediat după ’89 au avut ceva de demonstrat. Eram liberi să ne construim propriul destin, dornici să arătăm lumii întregi că suntem capabili și talentaţi şi găsim soluţii la orice. Acest patos a avut și ceva efecte secundare, unul dintre ele transformându-se în sacrificarea timpului personal în favoarea carierei‟, explică Roxana Dobrescu, Senior HR Manager la Avon România & Moldova.
Tocmai de aceea s-a ajuns la companii care au dus cultura de “long working hours” până aproape de extrem, au urmat episoade serioase de “burning out” și, absolut natural, din ce în ce mai mulți exponenți ai generațiilor prezentate au luat decizia că pentru toate există o limită. Astfel, unii au ajuns la concluzia că oricât de mulți bani ai avea nu poți fi fericit, dacă nu investești timp în calitatea vieții tale. A urmat fenomenul de downshifting.
Cu tânăra generaţie lucrurile stau foarte diferit, crede Roxana Dobrescu. Exponenţii generaţiei Y au învăţat din experienţele părinţilor sau cunoscuţilor ceva mai trecuţi prin viață. HR Managerul Avon crede că sunt două motive principale pentru care ei nu mai sunt dispuşi să ofere timpul lor ca monedă de schimb.
În primul rând, au foarte multă încredere în ei, viitorul nu îi sperie, social media şi apetitul de tehnologie îi ajută să înţeleagă că nu există limite în a visa şi în a îndrăzni. Și, tocmai pentru că au încredere în potenţialul lor, nu sunt dispuși să îşi sacrifice timpul pentru orice job sau să investească într-o carieră cu orice preț.
Citeşte integral articolul pe portalul Revistei CARIERE la linkul care poate fi accesat aici.