Ieri, 23 aprilie, s-a publicat în Monitorul Oficial Legea nr. 70/2019 pentru aprobarea OUG nr. 50 din 2018 privind implementarea programului guvernamental „Investeşte în tine”, la care s-au adus următoarele modificări şi completări: tinerii pot lua credit cu dobândă suportată de stat pentru a-şi plăti întreţinerea locuinţei, dacă locuiesc cu chirie, pentru achiziţia de orteze medicale, de instrumente muzicale, dar şi alte echipamente necesare pregătirii profesionale în învăţământul de specialitate – tehnic şi de artă.
Decretul privind promulgarea Legii pentru aprobarea OUG nr. 50 din 2018 privind implementarea programului guvernamental „Investeşte în tine” a fost publicat în Monitorul Oficial din 23 aprilie.
Nivelul plafonului garanţiilor care pot fi emise în acest an în cadrul programului „Investeşte în Tine” este de un miliard de lei.
În ce constă programul „Investeşte în tine”:
Cine sunt beneficiarii
Beneficiarii programului sunt tineri cu vârsta cuprinsă între 16 ani și 26 de ani.
Creditul acordat poate fi suplimentat cu până la 20.000 lei dacă beneficiarul se angajează sau este angajat pe perioada derulării programului „Investeşte în tine”.
Pentru acordarea creditului, beneficiarul va fi însoţit de cel puţin un codebitor, dacă el nu este angajat.
Programul poate fi accesat și de persoane cu vârsta cuprinsă între 26 și 55 de ani, dacă acestea sunt cuprinse în sistemul de învăţământ sau urmează cursuri de reconversie și specializare profesională. Această categorie de beneficiari poate accesa un credit de maximum 35.000 de lei.
Împrumutul se va acorda sub forma unui credit cu trageri multiple, în funcţie de facturile prezentate la decontare sau plata directă a furnizorului pe baza facturii proformă.
Creditul se acordă pentru o perioadă maximă de 10 ani, inclusiv perioada de graţie.
Beneficiarul şi finanţatorul stabilesc de comun acord o perioadă de graţie, cu obligaţia finanţatorului de a asigura o perioadă de graţie cel puţin egală cu perioada studiilor, nu mai mult de cinci ani.
Destinaţia creditului este de a acoperi nevoile tinerilor privind educaţia, sănătatea, cultura şi sportul.
Sunt eligibile următoarele cheltuieli ale familiei beneficiarului: