Tinmar și-a anunțat o parte dintre clienți că le va opri furnizarea de energie și îi trimite la furnizorul de ultimă instanță. Reacția companiei, explicații și scenarii UPDATE: Nou comunicat al companiei

Tinmar Energy, unul dintre cei mai mari furnizori de energie electrică și gaze din România cu capital integral românesc, și-ar fi anunțat mai mulți clienți că de la jumătatea acestei luni nu le mai poate furniza energia în condițiile contractuale convenite și îi îndeamnă să treacă la Furnizorul de Ultimă Instanță, potrivit unor documente consultate de noi. UPDATE: Compania a remis un nou comunicat de presă pe care vi-l prezentăm integral
Mihai Nicuţ - vin, 09 sept. 2022, 14:57
Tinmar și-a anunțat o parte dintre clienți că le va opri furnizarea de energie și îi trimite la furnizorul de ultimă instanță. Reacția companiei, explicații și scenarii UPDATE: Nou comunicat al companiei

UPDATE 17.50 – Comunicat Tinmar

Compania Tinmar Energy subliniază faptul că NU a noticat toți clienții din portofoliu, precum a fost menționat astăzi într-un articol, ci doar o parte din consumatorii noncasnici (clienți industriali) care sunt deja familiarizați cu modul de funcționare al pieței de energie
electrică și care NU vor afectați de o eventuală modificare a furnizorului.

Societatea Tinmar Energy continuă să achiziționeze energie electrică în vederea susținerii
consumului clienților din portofoliu și atât timp cât va dispune de sumele necesare susținerii
acestora, va continua să furnizeze energie electrică și gaze naturale.

Consumatorii casnici NU au făcut obiectul notificărilor transmise de către compania Tinmar Energy.
În contextul noilor modificări legislative, societatea noastră încearcă să adapteze strategia de
furnizare a energiei electrice, astfel încat să NU afecteze în primul rând consumatorii casnici și
apoi în limita resurselor de care dispune să asigure energia electrică și pentru celelalte
categorii de consumatori.

Liberalizarea pieței de energie pentru consumatorii noncasnici (clienți industriali) a avut loc
în anul 2007 și această categorie de consumatori este deja familiarizată cu funcționarea pieței
și cu furnizorii din piață.

Consumatorul casnic are nevoie de o protecție suplimentară și de aceea alocăm acestor
consumatori din portofoliu, principalele resurse de care dispunem.

Consumatorii noncasnici știu să aleagă cele mai bune oferte din piață și schimbarea
furnizorului în condițiile legale actuale NU este de natură să-i afecteze.

Compania Tinmar Energy încearcă să finanțeze și să susțină toți consumatorii, inclusiv pe cei
noncasnici (clienți industriali) din portofoliu și în limita disponibilităților de cash-ow va face
acest lucru.

Tinmar Energy respectă obligațiile legale și contractuale, NU a denunțat contractele ci a
încercat cu acordul părților să negocieze condițiile de derulare a acestora.
Există o serie de consumatori care au răspuns pozitiv solicitărilor noastre și cu care am încetat
relațiile contractuale ca urmare a înțelegerii amiabile între părți.

Știrea inițială:

Concret, Tinmar Energy SA ar fi transmis un val de notificări clienților săi finali – exclusiv „clientilor plafonati” conform OUG nr. 119/2022 – anunțând „că vor înceta furnizarea energiei electrice” începand cu data de 16 spetembrie si direcționând acești clienți catre furnizorul de ultima instanta.

În luna septembrie, furnizor de ultimă instanță este Enel Energie Muntenia. Potrivit documentelor noastre, compania a sesizat deja autoritățile atrăgând atenția că acest comportament contravine legii – cât timp ești furnizor nu poți renunța la clienții cu care ai contracte în derulare. Compania atrage atenția că nu sunt îndeplinite condițiile legale pentru preluarea în regim de ultimă instanță a clienților la care Tinmar vrea să renunțe, și a solicitat un control de urgență în această speță, apreciind că astfel de comportamente trebuie oprite, pentru că au impact asupra întregului lanț de furnizare.

Ce spune Tinmar

În fața acestei situații, am trimis Tinmar o solicitare de presă în care am cerut explicații. Iată mai jos întrebările noastre și răspunsul furnizorului:

Am aflat ca Tinmar Energy a trimis în ultima vreme mai multor clienți notificări ca va inceta furnizarea energiei electrice incepand cu data de 16.09.2022, directionand clientii catre FUI. Avem mai multe intrebari:

-Cate astfel de notificari a trimis Tinmar si despre ce tip de clienti este vorba

-Din stiinta noastra, denuntarea unilaterala din partea furnizorului a contractelor cu clientii finali nu este posibila. Considerati ca Tinmar procedeaza corect si legal? Orice explicatie este binevenită.

-Cati clienti de energie electrica avea Tinmar la data de 1 ianuarie (defalcat casnici/non-casnici) si cati are la data de 1 septembrie?

Răspunsul Tinmar:

Notificările de modificare a condițiilor contractuale transmise consumatorului final, reprezintă o modalitate extremă de a atrage atenția Guvernului asupra situației extrem de dificile cu care se confruntă furnizorii de energie.

Este deja de notorietate faptul că furnizorii de energie electrică și gaze naturale – folosiți ca pre-finanțatori în perioada aplicării măsurilor privind susținerea consumatorilor finali prin aplicarea schemei de compensare – și-au încasat cu întârziere sumele aferente acestor compensări, iar până la data prezentei nu și-au încasat de la statul roman sumele aferente energiei livrate în luna martie, deci acum 5 luni, deși legea spune că trebuie să primim banii în 45 de zile.

Pe de altă parte, băncile văd sectorul energetic ca fiind unul de risc și sunt reticente în a mai finanța activitatea de comercializare energie electrică și gaze naturale, condiție în care finanțarea consumului se face de către furnizori.

Mai mult, se pare ca nu există nici suficienți bani la bugetul de stat pentru acoperirea tuturor sumelor datorate furnizorilor. Conform declarațiilor din spațiul public există o discrepanță majoră între necesarul de decontare și sumele acordate la rectificarea bugetară.

În aceste condiții, în care: Guvernul nu plătește, băncile nu ne finanțează și furnizorul a susținut energia livrată către consumatorii din portofoliu începând cu luna noiembrie a anului trecut, singura variantă posibilă o reprezintă un efort comun cu consumatorii care înțeleg situația din piață și sunt dispuși să rămână în continuare în portofoliul nostru de clienți.

Tinmar nu mai poate sau nu mai vrea?

Amintim că potrivit noii OUG, clienții casnici în marea lor majoritate, toate IMM-urile și industria alimentară plătește în continuare prețuri plafonate la energie. Diferența dintre prețul mare din piață, cu care cumpără energia pentru clienți, și cel din plafon, este suportată de furnizor, urmând să își recupereze de la stat diferența. Noua OUG impune un cost maxim de achiziție al energiei peste care nu mai decontează bani furnizorului, și anume 1.300 de lei/MWh. Cu alte cuvinte, dacă furnizorul cumpără energie din piață la 2.000 de lei (s-au făcut și tranzacții la peste 3.000 de lei/MWh), statul nu va deconta decât 1.300 de lei, restul este pierderea furnizorului. Industria de furnizare a atras atenția asupra acestei probleme mari, avertizând că urmează să apară exact astfel de situații, imediat ce a apărut noua OUG.

Așadar, sunt două posibilități.

Prima ar fi ca Tinmar, cu achizițiile din trecut și cu cele actuale, să fie aproape de acest cost mediu lunar de achiziție sau să îl fi depășit și practic va furniza în pierdere, ceea ce nu mai poate să facă. De aceea vrea să renunțe la clienți și îi trimite în FUI deși, din interpratarea legii, inclusiv de de către FUI acest transfer este ilegal cât timp Tinmar are licență de furnizare și contacte în derulare. Amintim că legea spune că furnizorul nu poate denunța unilateral contractele cu clienții.

A doua ar fi ca Tinmar să își reducă deliberat baza de clienții pentru a face profit. Nu spunem că acesta este adevărul, ar mecanismul de a face asta ar fi următorul. Compania a cumpărat în trecut energie, la prețuri mai mici, pentru consumul clienților săi de acum. Poate fi preferabil pentru ea să vândă energia în piață, la prețul mare al pieței de acum, decât să o vândă clienților săi la preț plafonat și să aștepte de la stat diferența dintre cei (doar) 1.300 de lei/MWh și prețul plafonat cu care vinde clientului.

Tinmar Energy este cea mai mare companie antreprenorială românească din energie, deținută de omul de afaceri Augustin Oancea, cu prezență pe piața de furnizare de gaz și energie electrică și pe segmentul de producție din surse regenerabile

 

Te-ar mai putea interesa și
ANPIS: Aproape 1,2 miliarde lei, valoarea alocaţiilor de stat pentru copii plătite în noiembrie 2024
ANPIS: Aproape 1,2 miliarde lei, valoarea alocaţiilor de stat pentru copii plătite în noiembrie 2024
Valoarea alocaţiilor de stat pentru copii achitate în luna noiembrie 2024 a fost de 1,2 miliarde de lei, iar suma medie plătită a scăzut uşor, de la 336,31 în octombrie, la 336,18 lei pe......
Preşedintele Vladimir Putin promite mai multe ”distrugeri” în Ucraina după atacul din Rusia de sâmbătă
Preşedintele Vladimir Putin promite mai multe ”distrugeri” în Ucraina după atacul din Rusia de sâmbătă
Preşedintele rus Vladimir Putin a promis duminică şi mai multă "distrugeri" în Ucraina după un atac cu drone în ajun, ...
Inteligența artificială și locurile de muncă. Românii, printre cei mai îngrijorați europeni de pierderea joburilor
Inteligența artificială și locurile de muncă. Românii, printre cei mai îngrijorați europeni de pierderea joburilor
Românii se află printre europenii care se tem cel mai mult că inteligența artificială va duce la pierderea multor locuri ...
BNP Paribas creează un gigant european în domeniul gestionării activelor,după tranzacţia 5,1 miliarde euro cu Axa
BNP Paribas creează un gigant european în domeniul gestionării activelor,după tranzacţia 5,1 miliarde euro cu Axa
BNP Paribas SA va plăti 5,1 miliarde de euro pentru achiziţionarea diviziei de gestionare a activelor grupului francez ...