„Ţinta de absorbţie pe care ne-am propus-o pentru 2019 este de a ajunge la 40%. În momentul de faţă, pentru că nu au intrat sume care au fost transmise la sfârşitul anului trecut solicitate la rambursare către Comisie (CE – n. r.), suntem la 26%. Mai avem de primit pe ceea ce noi am cerut la rambursare anul trecut încă 300 de milioane. Important este că acest 40% înseamnă 12,35 miliarde de euro. În prezent avem în România 8 miliarde de euro, aşa că procentul de 40% va conduce la o aducere în România a 20,68 miliarde de lei”, a spus aceasta.
Ministrul Fondurilor Europene a menţionat câteva dintre programele prioritare noi pe 2019, pentru care există alocarea bugetară necesară.
„Avem programul pentru sprijinirea copiilor din familii expuse riscului de sărăcie care să participe la învăţământul preşcolar – este vorba despre creşe – şi avem o valoare alocată de 150 de milioane de euro, programul pentru sprijinirea persoanelor care au abandonat învăţământul obligatoriu să reia studiile – 150 milioane de euro, programul de sprijinire a mediului de afaceri, respectiv a întreprinderilor mici şi mijlocii pentru inovare în domeniul tehnologiei, informaţiei şi comunicaţiilor – 25 de milioane de euro, proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă şi apă uzată în aria de operare a companiei RAJA Constanţa – 499 milioane de euro. De asemenea, proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă şi apă uzată în regiunea Turda, Câmpia Turzii, în valoare de 125 milioane de euro. Avem un proiect care îmi este foarte drag mie, acela de reducere a eroziunii costiere faza a 2-a, adică, practic, mărirea suprafeţei litoralului românesc, care are o valoare de 709 milioane de euro. Avem proiectul privind sistemul integrat de management al deşeurilor în judeţul Galaţi, care are 101 milioane de euro, infrastructură de apă şi apă uzată în judeţul Buzău, de 248,8 milioane de euro, apă şi apă uzată în judeţul Olt, în valoare de 209 milioane de euro. Avem program regional de dezvoltare a infrastructurii de apă şi apă uzată în Cluj şi Sălaj de 351,9 milioane de euro”, a detaliat Rovana Plumb.
În ceea ce priveşte Programul Operaţional Infrastructură Mare (POIM), „care contribuie decisiv la creşterea competitivităţii”, ministrul a menţionat o parte dintre proiectele care au fost transmise către Comisia Europeană, au alocare bugetară şi se aşteaptă aprobarea: Podul Brăila, Drumul expres Craiova- Piteşti, Autostrada Sibiu – Piteşti, Nădăşelu – Suplacu de Barcău – Borş, Sibiu – Făgăraş, centura de nord, material rulant pentru Autoritatea de Reformă Feroviară.
Potrivit acesteia, la mediu sunt alte proiecte în pregătire şi care urmează să fie trimise la Comisia Europeană, respectiv proiecte regionale de apă şi apă uzată în judeţele Timiş, Olt, Dolj, Satu Mare, Suceava, Brăila, Buzău, Teleorman, Ilfov, Sibiu – Mediaş, Argeş, Călăraşi, Vâlcea, Iaşi, Bacău şi Prahova.
„La deşeuri am spus, urmează să fie trimis şi termoficare Bucureşti, cu o valoare eligibilă de 211 milioane de euro. Sigur că la fiecare dintre programele operaţionale sunt aceste programe noi, dar sunt şi toate celelalte proiecte care se află în curs de implementare. Important este că regăsim în bugetul alocat Ministerului Fondurilor Europene cea mai mare sumă de până acum, cea mai mare creştere”, a subliniat Rovana Plumb.
Proiectul de buget pe 2019 al Ministerului Fondurilor Europene a primit aviz favorabil, luni, din partea comisiilor reunite de afaceri europene din Parlament.
Propunerea de buget a trecut fără amendamente, cu 17 voturi pentru, 6 voturi împotrivă şi nicio abţinere.
Bugetul Ministerului Fondurilor Europene propus pentru 2019 este de 2,283 miliarde de lei, în creştere cu aproape 184% comparativ cu execuţia preliminată pentru 2018, de 803,899 milioane de lei.