„Cred că este posibil să ajungem, pe acest impuls pozitiv pentru leu, sub 4,40 de lei, eventual spre 4,38 de lei / euro”, spune Claudiu Cazacu, analist şef al casei de brokeraj XTB România.
Marţi 24 martie, piaţa a testat, pentru a treia oară în ultima vreme, suporturile de pe intervalul 4,422 – 4,413 lei / euro, care protejau moneda europeană de depreciere în favoarea leului. Săptămâna trecută suporturile rezistaseră.
Luni seara, speculatorii care mizează pe aprecierea leului împinseseră deja în jos moneda europeană, până la 4,3948 de lei. Ulterior euro a recuperat, dar nu a reuşit să stea decât o jumătate de oră peste 4,41, peste noapte. Marţi, pe piaţa interbancară, euro a scăzut până la 4,4029 de lei, iar BNR a calculat o medie de 4,4045 lei / euro.
„Abia în momentul în care intervalul de suport de la 4,422 – 4,413 de lei / euro cedează, vom avea confirmarea reluării trendului de apreciere a leului, spre 4,38 şi chiar mai jos”, scria de luni Dan Rusu, şeful echipei de analiză a casei de brokeraj BT Securities, în raportul Băncii Transilvania.
De săptămâna trecută euro este sub presiune nu numai la nivel global, ca urmare a campaniei de relaxare monetară (QE) a Băncii Centrale Europene (BCE), dar şi din motive interne.
Contul curent al României a înregistrat un excedent record de 554 milioane de euro în ianuarie, iar piața financiară a resimțit informația macroeconomică.
„Contextul este, însă, creat în bună parte de factori internaţionali, care pot fi reevaluaţi rapid. Un acord confirmat pentru finanţarea Greciei ar ajuta leul suplimentar”, spune Claudiu Cazacu de la XTB.
Avertisment: Estimările publicate de ECONOMICA.NET nu sunt o recomandare de investiţie.