Scăderea cererii vine în contextul în care brandurile își concentrează eforturile pe reducerea costurilor, pe fondul creșterii prețurilor pentru materiile prime și utilități, spune compania.
”În fața policrizei actuale, marcată de pandemie, criza de materii prime, efectele conflictului din Ucraina și creșterea prețurilor la utilități și materii prime, brandurile privesc cu prudență către viitor, încearcă să găsească un echilibru și să se adapteze din mers tendințelor. Puterea de cumpărare a românilor a scăzut semnificativ, consumul s-a mutat către branduri mai accesibile, iar produsele care nu sunt absolut necesare s-au eliminat de pe lista de cumpărături. Automat, și retailul modern a început să listeze la raft mărcile mai avantajoase ca preț, începând cu mărcile proprii, unde s-a simțit o creștere, inclusiv la nivelul cererii de ambalaje și etichete”, a declarat Cristi Nechita-Rotta, director general Rottaprint.
Tot pe fondul contextului actual, marcat de instabilitate, brandurile nu mai au o viziune pe termen lung când vine vorba de etichete și ambalaje flexible, mizează pe prudență și se adaptează din mers.
”Cert este că bugetele pentru lansări noi de produse au scăzut, traficul de cumpărători din retail este în scădere, iar comerțul online este tot mai prezent, așa că inclusiv design-ul de ambalaj a trebuit să se adapteze e-commerce-ului. Și un alt factor de avut în vedere sunt promoțiile, care au crescut ca număr în primul trimestru al anului cu peste 30%”, explică Cristi Nechita-Rotta.
Sustenabilitatea ambalajelor, o constantă în solicitările de ambalare și etichetare
Un aspect care rămâne prezent în solicitările pentru soluții de ambalare și etichetare, cu atât mai mult din partea companiilor din industria alimentară și retail, este impactul materialelor folosite asupra mediului.
Astfel, echipa Rottaprint a primit deja solicitări pentru modificarea anumitor rețete și ambalaje pentru a respecta normele din domeniu, una dintre măsuri fiind utilizarea monomaterialului pentru întregul ambalaj, ce permite o reciclare eficientă.
Pe de altă parte, însă, spun specialiștii Rottaprint, sustenabilitatea în România implică un proces anevoios. Chiar dacă clienții își doresc produse sustenabile, până când infrastructura nu va permite o preluare corespunzătoare a deșeurilor alimentare, proiectele de sustenabilitate se vor putea implementa până la un punct. În acest context, hypermarketurile au devenit mai proactive și au început deja să implementeze sisteme de colectare a deșeurilor, respectiv campanii de comunicare pentru informarea publicului larg.
Rottaprint este cea mai mare tipografie flexografică românească producătoare de etichete autoadezive și ambalaje flexibile de pe piața locală. Cu o experiență de peste 32 de ani, compania cu sediul în Apahida, județul Cluj, deține în prezent 2 centre logistice în România: Brașov și Ilfov și 2 centre logistice în Ungaria și Germania. În 2022, Rottaprint a livrat produse în 13 țări din Europa și Asia.