Anul trecut a existat o creştere semnificativă a numărului de albanezi care au încercat să ajungă cu ambarcaţiuni de mici dimensiuni pe coasta de sud a Marii Britanii.
Unii politicieni britanici spun că migranţii din Albania, stat membru al NATO şi candidat la aderarea la Uniunea Europeană, nu au suferit persecuţii, ci pleacă din ţară din motive economice.
Protestul Albaniei a survenit după ce Jenrick a postat vineri pe Facebook un video care îl arăta vizitând un centru de deportare şi în care lăuda personalul care lucrează „să găsească albanezi, să-i reţină, să-i pună în autobuze, să-i ducă la aeroport şi să-i trimită înapoi la Tirana”.
Comunicatul Ministerului de Externe albanez afirmă că „acest limbaj de ură şi discriminare” ar trebui evitat.
„Prin această notă, Ministerul de Externe şi-a exprimat preocuparea faţă de cele mai recente declaraţii cu limbaj discriminator împotriva albanezilor”, se arată în comunicat.
Potrivit guvernului britanic, 42% dintre persoanele care s-au îndreptat în ambarcaţiuni mici spre Marea Britanie între mai şi septembrie 2022 au fost cetăţeni albanezi.
În noiembrie, prim-ministrul albanez Edi Rama (foto) a spus că declaraţiile prin care Guvernul britanic atrage atenţia asupra unei comunităţi „sună mai mult ca strigătele dintr-un azil de nebuni”.
Rama şi omologul său britanic Rishi Sunak au avut o convorbire telefonică la mijlocul lui decembrie pe acelaşi subiect.
Sursa foto: Flickr