Şevciuk a declarat că această măsură este necesară pentru a facilita „integrarea poporului transnistrean pe teritoriul Rusiei”.
„Aceasta ar permite răspândirea şi aplicarea experienţei legislative ruse, în conformitate cu dorinţa poporului de se a se uni cu Rusia, exprimată prin referendumul din 2006”, afirmă Şevciuk într-o scrisoare ataşată la proiectul de lege.
Potrivit rezultatelor referendumului organizat la 17 septembrie 2006, în Transnistria, 97 la sută dintre locuitorii regiunii separatiste s-au declarat în favoarea unirii cu Rusia şi numai 2,3 la sută contra.
„Transnistria se confruntă cu problema adaptării la o nouă situaţie economică, după ce Republica Moldova a semnat acordul de asociere cu Uniunea Europeană. În această situaţie trebuie să dăm dovadă de voinţă politică”, consideră Şevciuk.
El a apreciat că „refuzul (Chişinăului) de a lua în considerare interesele locuitorilor din zona de conflict şi încercările de a impune anumite condiţii, demonstrează o presiune evidentă”.
Liderul de la Tiraspol a subliniat că politica externă a Transnistriei este orientată spre consolidarea relaţiilor cu Rusia.