După licitaţiile organizate de FORT şi APTE, două asociaţii de transportatori, City Insurance, prin brokerii Marsh şi Safety Broker, care au câştigat licitaţiile în baza preţurilor oferite de asigurător, a oferit tiriştilor poliţe RCA de 4.000 de lei. Tariful flat pentru asigurarea RCA a camioanelor (cap tractor) de doar 4.000 de lei este inferior preţului pieţei care porneşte de la 6.000 de lei per camion de peste 16 tone şi ajunge şi la 7.000-8.000 de lei, ultimul dintre preţuri fiind, de altfel, şi tariful de referinţă anunţat de ASF.
În plus, aceste preţuri sunt pentru categoria B0, adică vehicule care nici nu beneficiază de bonus, şi nici nu sunt penalizate prin malus. Practic este suficient să fii membru al uneia dintre cele două asociaţii de transportatori pentru a beneficia de acest tarif, indiferent de categoria de bonus sau malus în care eşti încadrat. În plus, potrivit legii, pe orice canal de distribuţie folosit de societatea de asigurări trebuie să existe acelaşi preţ, cu o marjă mai mică sau mai mare.
Dan Odobescu, acţionarul majoritar al City Insurance spune că el, „ca acţionar al celei mai mari societăţi de asigurări din piaţă, cu un turnover de 300 de milioane de euro pe an, nu am cum să ştiu la ce preţ vinde compania mea un anumit produs. Iar despre asta vânzările noastre şi preţul lor nu s-a îngrijorat nimeni, doar concurenţa. Noi suntem o firmă foarte mare, care ne descurcăm foarte bine, iar atunci când o companie românească este cea mai mare firmă dintr-o industrie în care toţi jucătorii sunt companii străine, este firesc ca acest lucru să sperie. Chiar şi în marile capitale europene”.
Pe de altă parte, surse din piaţa asigurărilor au declarat pentru ECONOMICA.NET că ASF a solicitat un punct de vedere lui City Insurance pe această temă şi se pregăteşte oricum pentru un control la această companie în următoarele două sau trei săptămâni. „S-ar putea să nu fie nimic în neregulă şi totul să fie ok. Trebuie să vedem dacă daunalitatea pe trimestrul I 2018 a fost chiar atât de mică pe segmentul RCA la camioanele de 16 de tone, încât să permită un asemenea discount de preţ pe tronsonul camioanelor”, spune una dintre sursele citate. De asemenea, ASF va verifica şi indicatorii de solvabilitate şi lichiditate ai societăţii de asigurări.
Cum nu este vorba de o încălcare a legii de către City Insurance în acst caz, pedepsele nu sunt prea mari. Cel mult, Autoritatea de Supraveghere Financiară poate cere acţionarilor un aport suplimentar de capital, pentru a aduce indicatorii la nivelul solicitat de reglementator. City Insurance a avut până anul trecut probleme cu solvabilitatea şi a ieşit din procedura de redresare financiară doar după ce a anunţat că a fost preluată de un investitor elveţian care a investit 50 de milioane de euro.