Ajutorul de stat constă în scutiri, eşalonări sau taxe reduse la operaţiuni de import-export.
„Ministerul Finanţelor a aprobat ajutorul de stat pentru compania Bosch, este vorba de o sumă de circa 30 de milioane de euro. Ajutorul de stat, care constă în anumite scutiri, eşalonări, taxe reduse la operaţiuni de import-export, trebuie notificat Comisiei Europene. Din punctul de vedere al investiţiei, aceasta devine sigură. Odată ce ajutorul de stat a fost aprobat, nu mai este niciun obstacol privind începerea lucrărilor la acest obiectiv. (…) Dorinţa Bosch este să angajeze circa 2.000 de oameni. în mai multe etape”, a spus Tişe, citat de corespondentul MEDIAFAX.
Bosch va construi la Cluj-Napoca o unitate de producţie pentru unităţi electronice de comandă destinate industriei auto, investiţiile derulate într-o primă fază, care va dura până la finele anului viitor, ridicându-se la 77 milioane de euro.
„Lucrările de construcţie vor fi demarate în cel de-al doilea trimestru al anului 2012, iar procesul de producţie este programat să înceapă la mijlocul anului 2013. Noul centru va avea o suprafaţă totală de circa 38.000 metri pătraţi. Până la sfârşitul anului viitor, în jur de 340 de angajaţi îşi vor desfăşura activitatea în domeniul producţiei şi cercetării din cadrul acestui centru. De-a lungul următorilor ani, locaţia urmează să fie extinsă”, se arată într-un comunicat transmis de Bosch.
Noul centru va face parte din divizia Automotive Electronics, care produce unităţi electronice de comandă, semiconductori şi senzori pentru industria auto şi alte domenii. Divizia are 17 unităţi de producţie la nivel mondial şi un număr de aproximativ 20.000 de angajaţi.
Până în prezent, grupul Bosch este reprezentat în România în trei locaţii. În Bucureşti, Bosch este prezent cu o societate de distribuţie de scule electrice, sisteme de încălzire, sisteme de securitate, siguranţă şi comunicaţii, şi echipamente auto pentru piaţa de aftermarket, iar în Timişoara se află un centru de comunicare. La Blaj se află o unitate de producţie pentru tehnică liniară, care este în prezent extinsă cu o unitate de producţie destinată industriei auto. Numărul total de angajaţi ai concernului Bosch în România este de circa 1.400 de persoane.
Consiliul Judeţean Cluj a aprobat în luna februarie un contract cu Bosch pentru deschiderea unei fabrici de componente auto în Parcul Industrial Tetarom III din comuna Jucu.
Preşedintele PDL, Emil Boc, afirma în luna aprilie că a discutat în şedinţa Biroului Permanent Judeţean al PDL Cluj despre investiţiile De’Longhi şi Bosch din judeţ, dorind să se asigure că ajutoarele de stat pentru acestea vor fi acordate de Ministerul Finanţelor.