Titlurile de stat pentru populaţie pot fi cumpărate prin numerar sau transfer bancar
‘Poate (investitorul – n. r.) să vină cu numerar, poate să facă ordin de plată, transfer bancar. Poate să cumpere titlurile de stat fie în numerar la ghişeu şi completând un formular de subscriere, depunând suma respectivă. Suma va fi pusă într-un cont de titluri al băncii respective şi se aşteaptă perioada de subscriere. Dacă investitorul respectiv la dobânda pe care a pus-o în formularul de subscriere este acceptat, va primi titlurile la momentul decontării. Dacă, urmare a dobânzii pe care o indică, nu intră în subscriere, primeşte banii înapoi’, a spus Nanu citat de scrie Agerpres.
Emitent al emisiunii titlurilor de stat (programul Fidelis) este Ministerul Finanţelor Publice. Valoarea programului este de 100 de milioane de lei, cu posibilitatea majorării, valoarea nominală a unui titlu de stat este de 1.000 de lei, scadenţa este la 2 ani, iar sindicatul de intermediere este format din BCR, BRD şi Raiffeisen Bank.
Perioada de ofertă este între 8 şi 19 iunie, iar programul de subscriere este între orele 9,00 şi 17,00 ale fiecărei zi lucrătoare, cu excepţia ultimei zile, când va fi între 9,00 şi 13,00.
Potrivit MFP, în cazul în care nu are deja un cont de brokeraj, investitorul trebuie să îşi deschidă unul prin încheierea unui contract de intermediere financiară cu un intermediar autorizat: fie una dintre băncile intermediare (BCR, BRD sau Raiffeisen), fie o societate de servicii de investiţii financiare (care are dreptul să tranzacţioneze la BVB).
În cazul în care investitorul doreşte vânzarea titlurilor de stat achiziţionate în oferta sau cumpărarea unor titluri noi, după închiderea ofertei, şi listarea titlurilor la BVB, investitorul poate consulta cotaţiile pe site-ul www.bvb.ro, dar trebuie să ia legătura cu intermediarul.
Comisionul perceput de băncile intermediare pentru vânzarea sau cumpărarea acestor titluri de stat nu va depăşi 0,1% din valoarea vânzării/cumpărării în timp ce societăţile de investiţii financiare vor aplica propria politică de comisionare.