Ministrul de Externe, Titus Corlăţean, a replicat după o declaraţie a vicepremierul Dimitri Rogozincă, că respinge orice declaraţie referitoare la un aşa zis patronaj asupra unui teritoriu suveran al Republicii Moldova, în speţă regiunea transnistreană.
Presa îl citează pe vicepremierul Dimitri Rogozin cu afirmaţia potrivit căreia ‘Transnistria se află sub patronajul Rusiei’.
‘Eu i-aş sugera celui care face astfel de declaraţii (n.r. – vicepremierul rus Dimitri Rogozin) să lectureze cu atenţie o hotărâre istorică a CEDO de acum mai mulţi ani, de la Strasbourg, care a condamnat Federaţia Rusă pentru iniţierea şi întreţinerea războiului de secesiune, până la urmă, aceasta a fost dorinţa, în regiunea transnistreană. Rusia a fost condamnată la CEDO pentru rolul Armatei a XIV-a a în regiunea transnistreană, care aparţine suveran, de drept, R. Moldova. Executarea acestei hotărâri a CEDO ar trebui, în mod normal, să implice reconsiderarea prezenţei trupelor ruse în Transnistria’, a afirmat Corlăţean, sâmbătă, la Parlament, informează Agerpres.
El a precizat că Transnistria ‘de facto este sub controlul rus, de iure această regiune aparţine suveran R. Moldova’.
‘Nu este vorba despre niciun patronaj. Da, de facto este sub controlul rus, de iure, de drept, această regiune aparţine suveran R. Moldova. Federaţia Rusă s-a angajat singură, la summit-ul OSCE de la Istanbul din 1999, să-şi retragă trupele din R. Moldova. De atunci, mai mulţi lideri politici de stat ai R. Moldova au cerut Federaţiei Ruse retragerea trupelor. Respingem orice fel de astfel de afirmaţie privind un aşa-zis patronaj asupra unui teritoriu suveran al R. Moldova. Toţi, inclusiv Federaţia Rusă, trebuie să respecte suveranitatea R. Moldova, inclusiv atunci când se caută prin dialog politic o soluţie politică la conflictul transnistrean’, a adăugat Corlăţean.
Ministrul de externe susţine că ‘R. Moldova însăşi trebuie să reacţioneze pentru reunificare şi că acţionează constant şi dificil în contextul evoluţiilor dramatice legate de Ucraina’.
‘Nimeni nu poate înlocui faptul că R. Moldova însăşi trebuie să reacţioneze pentru reunificare şi R. Moldova acţionează constant, într-o atmosferă dificilă, mai ales acum în contextul acestui conflict şi al evoluţiilor dramatice legate de Ucraina. Noi avem datoria să susţinem R. Moldova şi acţiunile guvernului R. Moldova, nu singuri – alături de partenerii europeni şi euro-atlantici -, să susţinem traseul european al R. Moldova. Acest lucru înseamnă, între altele, aplicarea acordului de liber schimb economic gradual şi dincolo în regiunea transnistreană’, a mai spus Corlăţean.
El a explicat că ‘există un interes economic al companiilor transnistrene să facă facă parte din această regiune de liber schimb economic în UE’.
‘Pe site-ul aşa-zisului al MAE transnistrean apare o creştere consistentă a schimburilor economice cu spaţiul UE în ultimul an. Un astfel de lucru înseamnă şi un fel de integrare sau reintegrare economică şi, dincolo de legendele politice pe care unii dintre liderii separatişti le difuzează în Transnistria, că o eventuală asociere la UE, o integrare în spaţiul de liber schimb ar produce prejudicii, dificultăţi economice populaţiei din Transnistria, este exact invers. Există beneficii şi acesta este un lucru pe care ştiu foarte clar că guvernul de la Chişinău încearcă să îl comunice foarte clar şi cât mai bine populaţiei moldoveneşti din Transnistria şi liderului separatiştilor de la Tiraspol, pentru că această regiune este subdezvoltată, rămasă în urmă cu decenii’, a punctat Corlăţean.
Vicepremierul rus Dmitri Rogozin, care a întreprins vineri o vizită neoficială la Tiraspol, care nu a fost coordonată cu autorităţile Republicii Moldova, a afirmat că nu exclude posibilitatea recunoaşterii independenţei Transnistriei, ‘în funcţie de cum vor evolua lucrurile’.
El a declarat presei din regiune că problema recunoaşterii internaţionale a independenţei Transnistriei este una complicată, dar a adăugat că ‘totul va depinde cum va evolua situaţia’, transmite agenţia oficială de ştiri de la Tiraspol Novosti PMR.
Rogozin s-a referit la principiul internaţional al integrităţii teritoriale, dar a adăugat că în unele cazuri, cum a fost în Crimeea, dreptul la autodeterminare poate prevala. ‘În dreptul internaţional există prioritatea dreptului la integritate teritorială şi el se bucură de un respect special, dar când există un pericol în ce priveşte viaţa şi securitatea cetăţenilor care locuiesc într-o parte sau alta a ţării, atunci dreptul la autodeterminare devine mai presus decât cel la integritatea teritorială. Tocmai acest lucru s-a întâmplat în Crimeea’, a declarat Rogozin, citat de Novosti PMR