Toader: Am făcut evaluările Ministerului Public şi DNA. Miercuri voi da toate amănuntele

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat, luni, că evaluările activităţii Ministerului Public şi DNA au fost făcute în termenul stabilit de 14 zile, care s-a împlinit duminică seara, dar va proroga termenul de anunţare a rezultatelor cu două zile, iar decizia şi toate amănuntele legate de aceasta le va anunţa miercuri, într-o conferinţă de presă.
Economica.net - lun, 27 mart. 2017, 06:27
Toader: Am făcut evaluările Ministerului Public şi DNA. Miercuri voi da toate amănuntele

„Am făcut evaluările, cele 14 zile s-au împlinit chiar de aseară, voi proroga termenul cu două zile, dat fiind că am fost la Bruxelles, astăzi voi avea o întrevedere cu ambasadorul SUA, voi pleca din nou la Bruxelles. Miercuri, la orele prânzului, voi organiza o conferinţă de presă, vă voi invita şi vă voi da toate amănuntele”, a spus Tudorel Toader, la intrarea în sediul Ministerului Justiţiei.

Întrebat dacă în cadrul acestei evaluări s-a întâlnit şi cu procurorul-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Laura Codruţa Kovesi, după discuţiile pe care le-a avut cu procurorul general al României, Augustin Lazăr, ministrul Justiţiei a evitat un răspuns, arătând doar că şi această informaţie va fi comunicată tot miercuri, în conferinţa de presă.

„Aceeaşi întrebare, acelaşi răspuns: miercuri la orele prânzului. (…) De ce insistaţi pe aceeaşi formulă. (…) Nu este secret, dar este în procedura pe care v-am anunţat-o, că la final vă voi răspunde la toate întrebările, voi da toate răspunsurile posibile”, a mai spus Tudorel Toader.

Întrebat cum comentează declaraţiile preşedintelui potrivit cărora este mulţumit de activitatea procurorului-şef al DNA şi procurorului general al României şi ce va face în eventualitatea în care va propune revocarea acestora din funcţii şi va primi un refuz din partea şefului statului, ministrul Justiţiei a spus: „Preşedintele şi-a exprimat în repetate rânduri opinia. Eu îmi voi exprima opinia mea, în scris şi prin răspunsurile pe care vi le voi da miercuri, în conferinţa de presă”.

Verificările la Ministerul Public şi la Direcţia Naţională Anticorupţie au fost anunţate de ministrul Justiţiei în 12 martie, când spunea că va discuta cu procurorul general al Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Augustin Lazăr, şi cu procurorul-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, despre ancheta privind OUG 13, considerând că s-a încălcat legea, conform deciziei Curţii Constituţionale şi arăta că în două săptămâni va lua o decizie finală, inclusiv privind o eventuală revocare a celor doi, dar este posibil ca până atunci aceştia să demisioneze.

În 13 martie, ministrul Justiţiei afirma că nu le-a sugerat procurorului general al României şi procurorului-şef al DNA să îşi dea demisia, ci a invocat o instituţie care există în Codul Muncii, precizând că oricine poate să îşi dea demisia şi că nimeni nu este obligat să muncească împotriva voinţei lui.

Tudorel Toader a motivat evaluările prin faptul că, potrivit Constituţiei, „Ministerul Public îşi desfăşoară activitatea sub autoritatea ministrului Justiţiei”, iar ministrul Justiţiei are dreptul şi obligaţia de a verifica eficienţa managerială şi modul de îndeplinire a atribuţiilor de serviciu de către procurorul general şi procurorul-şef al DNA, potrivit legii privind organizarea judiciară.

Ministrul Justiţiei a precizat că verificarea activităţii procurorului general al Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi a procurorului-şef al DNA au fost făcute în baza Legii 304/2004, dar a evitat un răspuns privind procurorii pe care ar fi trebuit să îi desemneze pentru aceste evaluări.

Potrivit articolului 69 alineatul 1 din Legea 304/2004 privind organizarea judiciară, ministrul Justiţiei, când consideră necesar, din proprie iniţiativă sau la cererea Consiliului Superior al Magistraturii, exercită controlul asupra procurorilor, prin procurori anume desemnaţi de procurorul general al Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie sau, după caz, de procurorul-şef al DNA, de procurorul-şef al DIICOT ori de ministrul Justiţiei. Conform alineatului 2 al articolului 69, controlul constă în verificarea eficienţei manageriale, a modului în care procurorii îşi îndeplinesc atribuţiile de serviciu şi în care se desfăşoară raporturile de serviciu cu justiţiabilii şi cu celelalte persoane implicate în lucrările de competenţa parchetelor. Controlul nu poate viza măsurile dispuse de procuror în cursul urmăririi penale şi soluţiile adoptate.

În 15 martie, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, s-a întâlnit cu procurorul general, Augustin Lazăr, anunţând că au fost discutate „aspecte privind activitatea instituţională a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie”.

Procurorul general al României declara că ministrul Justiţiei nu i-a cerut demisia la întâlnirea pe care au avut-o, iar discuţia a fost „foarte clarificatoare şi pozitivă, ceea ce este un fapt bun”.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat că nu crede că cel care o poate face din punct de vedere legal va solicita revocarea procurorului general şi a şefei DNA. Preşedintele a spus că este „foarte mulţumit” de procurorul general şi procurorii şefi ai DNA şi DIICOT.

Premierul Sorin Grindeanu a declarat, vineri, referindu-se la evaluarea făcută de ministrul Justiţiei în privinţa activităţii procurorului general şi a şefei DNA, că are „mare încredere” în ministrul Tudorel Toader.

„Am mare încredere în domnul ministru Toader şi aştept nu doar această evaluare, dar şi pachetul de proiecte de legi pe care trebuie să îl promovăm în perioada următoare, fie că vorbim de acea parte de care am vorbit tot timpul, dar care nu cuprinde doar legea graţierii, ci e un pachet de măsuri pe care trebuie să îl adoptăm, astfel încât acea posibilă decizie pilot a CEDO care ne-ar duce într-o situaţie de a plăti aproximativ 80 de milioane de euro pe an – calculul aparţine vechii guvernări – să fie evitat”, a afirmat premierul.

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat duminică seara, la Antena 3, că îl va sprijini pe ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, indiferent ce decizie va lua cu privire la activitatea Codruţei Kovesi la şefia DNA şi a procurorului general, Augustin Lazăr, numai că abordarea acestuia trebuie să fie „cinstită, bine argumentată şi corectă”.

„Din partea mea va avea susţinere şi din partea PSD. Aştept să văd cu ce evaluare iese. Nici nu am vrut să îi dau idei, cine ştie, să zică cineva că îi sugerez”, a spus Liviu Dragnea.

Te-ar mai putea interesa și
Update: Cum va arăta noul guvern. Ciolacu: Sunt ferm convins că va fi un guvern pe patru ani. Care sunt numele vehiculate pentru posturile de miniștri
Update: Cum va arăta noul guvern. Ciolacu: Sunt ferm convins că va fi un guvern pe patru ani. Care sunt numele vehiculate ...
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că noul Executiv care este pe cale să se formeze va fi "un guvern pe patru ani". El nu a dorit să ofere punctual detalii despre lista miniştrilor pe......
Polonezii de la Zabka au trecut borna de 50 de magazine Froo deschise în România
Polonezii de la Zabka au trecut borna de 50 de magazine Froo deschise în România
Polonezii de la Zabka, care au deschis primele magazine în luna iunie, la București, continuă expansiunea pe plan local ...
Hurezeanu a declinat propunerea de a candida la Preşedinţie: Nu port pălării mai mari decât îmi permite capul
Hurezeanu a declinat propunerea de a candida la Preşedinţie: Nu port pălării mai mari decât îmi permite capul
Ambasadorul României în Austria, Emil Hurezeanu, a declinat propunerea de a candida la președinție.
Israel: Netanyahu ameninţă că va acţiona cu ‘forţă şi hotărâre’ contra rebelilor houthi din Yemen
Israel: Netanyahu ameninţă că va acţiona cu ‘forţă şi hotărâre’ contra rebelilor houthi din Yemen
Israelul va continua să acţioneze cu forţă şi hotărâre contra rebelilor houthi din Yemen, acuzaţi de periclitarea ...