‘În acest moment, România are cinci programe operaţionale aprobate. Toate cele cinci programe fac parte din politica de coeziune. Suntem în faza finală de negociere cu Comisia Europeană pentru alte două programe operaţionale, respectiv Programul Operaţional Infrastructură Mare şi Programul Operaţional Regional’, a menţionat Mihaela Toader.
Aceasta a mai spus că, în ceea ce priveşte politica agricolă comună, Programul Naţional de Dezvoltare Rurală a fost transmis în forma finală către Comisia Europeană.
‘Aşteptăm în acest moment să se modifice cadrul financiar multianual la nivel european pentru a putea fi emise deciziile de aprobare. Este un pas absolut necesar pe care Uniunea Europeană trebuie să îl facă, Parlamentul, Consiliul şi Comisia să îşi modifice cadrul financiar multianual, modificare generată de această abordare târzie a regulamentelor şi documentelor de aprobare’, a mai Mihaela Toader.
Aceasta a precizat că este pentru prima dată când în România se suprapun două perioade de programare.
‘Este vorba despre închiderea perioadei de programare 2007-2013, care practic se închide la finalul lui 2015 şi demararea noii perioade de programare, a noului cadru financiar multianual 2014-2020. Situaţia în care se regăseşte România acum este valabilă pentru toate statele membre. Regulamentele care guvernează acest nou exerciţiu financiar au fost aprobate destul de târziu la nivelul Uniunii Europene. Este vorba despre luna decembrie 2013. Practic 2014 a găsit toate statele membre cu documentele de programare neaprobate pentru că acestea nu au putut fi aprobate în absenţa regulamentelor’, a mai spus reprezentantul Ministerului Fondurilor Europene.