Toate companiile care au depus proiecte pe hidrogen prin PNRR au renunțat benevol la contracte. Apelul de proiecte este reluat 

06 07. 2023
hidrogen verde
Hydrogen energy storage gas tank for clean electricity solar and wind turbine facility.3d rendering

“Acest demers a fost necesar pentru că, în cadrul apelului de proiecte pentru construirea unei capacități de electrolizoare noi de cel puțin 100 MW, au fost constatate o serie de aspecte care, în opinia Autorității de Audit și a Comisiei Europene au făcut imposibilă concretizarea demersului și remedierea aspectelor constatate prin măsuri ulterioare semnării contractelor.

În cadrul diferitelor etape ale apelului inițial a fost constatată astfel nevoia de clarificare a cerințelor și criteriilor aplicabile beneficiarilor de finanțare din PNRR. În egală măsură, aceste ajustări nu trebuie să influențeze premisele în baza cărora a fost emisă decizia de aprobare a schemei de ajutor de stat. În acest proces sunt necesare consultări cu Consiliul Concurenței și MIPE și ulterior cu DG Competition și DG Recovery”, arată comunicatul.

“În acest sens am elaborat un calendar, cu următoarele termene orientative: 06.07 – lansare ghid spre consultare; 14.07 – publicare ghid final; 17.07 – 16.08 – perioada de înregistrare a aplicațiilor; 23.08 – termenul limită de evaluare a aplicațiilor; 01.09 – contractactare”, se mai arată în comunicat.

„Așa cum am spus, jaloanele PNRR sunt prioritatea noastră zero. Astăzi am mai făcut un pas spre închiderea ultimului jalon rămas în suspensie, aferent cererii de plată 2, Jalonul 129. Vă asigur că Ministerul Energiei va face tot ceea ce este posibil pentru a se încadra în orizontul de timp solicitat de Comisie. Au fost cauze de natură administrativă, e mai important ceea ce se întamplă de acum înainte. Pe hidrogen este prima schemă la nivelul Uniunii Europene care a fost aprobată ca parte a PNRR, deci România e pionier la nivel european și cadrul european este în continuă evoluție, la fel cadrul de reglementare la nivel național. Vom accelera ritmul și vom livra ceea ce am promis”, a spus Sebastian Burduja, ministrul Energiei.

“Trebuie mentionat și faptul că, din cauza caracterului inovativ al tehnologiilor de producere hidrogen verde și al legislatiei europene și naționale ce necesită încă unele clarificări, actorii din domeniu nu dețin un nivel de expertiză similar investițiilor implementate de ani de zile (de ex. centralele în cogenerare), care au caracter repetitiv”, se arată în comunicat.

La puțin timp după anunț, Ministerul Energiei a pus într-adevăr în dezbatere publică schema de “Sprijinirea investiţiilor în construirea de capacităţi pentru producția de hidrogen verde în instalații de electroliză, Componenta C.6 Energie din PNRR”. Detalii, AICI