Retailerul autohton de bricolaj AMBIENT, deţinut de omul de afaceri Ioan Ciolan, a găsit o metodă inedită de a-şi rezolva problemele financiare cu care se confruntă încă din 2015, când a intrat în insolvenţă. Potrivit planului de reoreganizare pe care administratorul special al societăţii l-a depus la Tribunalul Sibiu spre aprobare, Ambient vrea să îşi francizeze toate cele 10 magazine pe care le operează la nivel naţional. Compania este deja în negocieri cu mai mulţi potenţiali francizaţi, fiecare magazin urmând a fi administrat de o altă entitate care va respecta condiţiile impuse prin contractul de franciză.
Potrivit ultimului raport de activitate a administratorului judiciar privind Ambient SA, „Viabilitatea planului de reorganizare este dată (…) şi de societăţi foarte interesate să francizeze activitatea debitoarei, aceştia aducând un plus de capital şi sustinere a implementării cu succes a planului”. De asemenea, în rapoartele depuse de administratorul Ambient în Buletinul Procedurilor de Insolvenţă, pus la dispoziţie de termene.ro, se face referire la existenţa unui „contract de franciza în draft agreat de părti respectiv AMBIENT, şi APC UNIVERSAL PARTNER SRL.
Datorii de 304 milioane de lei
Potrivit tabelului definitiv al creanţelor, Ambient a acumulat creanţe în valoare totală de 304,3 milioane de lei. Creanţele garantate sunt în valoare totală de 104,4 milioane de lei, din care 5 milioane sunt supuse anumitor condiţii. Din acesată sumă, cea mai mare datorie, de 61,1 milioane de lei, este către Oakbridge Worldwide Limited, o companie de investişii financiare din Londra care a preluat creanţa de la Piraeus Bank România, banca care a solicitat de fapt deschiderea procedurii de insolvenţă în cazul Ambient.
Urmează Raiffeisen Bank SA cu o creanţă de 18,1 milioane de lei, BCR cu 12 milioane de lei, Credyt Inkaso- care a cesionat o creanţă de 6,9 milioane de lei de la Unicredit Bank şi ANAF cu 4 milioane de lei.
S-a schimbat proprietarul
Potrivit unui anunţ din Monitorul Oficial de la începutul acestei luni, Ioan Ciolan, cel care a pus bazele Ambient, a decis transferul a 19,9% dintre acţiunile deţinute către compania de servicii financiare Oakbridge Worldwide Limited, cel mai mare creditor al său. „Având în vedere că în urma unui acord privat între acţionarul majoritar Ioan Ciolan şi creditorul societăţii Oakbridge Worldwide Limkited, s-a stabilit că aceasta din urmă are opţiunea să devină acţionar al societăţii prin preluarea de la asociatul majoritar până la 20% din acţiunile deţinute de acesta la Ambient SA. (…) Oakbridge Worldwide Limkited şi Ioan Ciolan au agreat transferul a 2.530.453 acţiuni cu o valoare nominală totală de 2.530.453 lei, reprezentând o participaţie de 19,9% la capitalul social al societăţii, de la Ioan Ciolan către Oakbridge Worldwide Limkited, urmând să se încheie contractul între părţi”, se arată într-un anunţ al companiei din 9 decembrie 2016.
Cifra de afaceri a Ambient a scăzut cu 20,7% în 2014, de la 627,5 milioane lei în 2013 la 497,7 milioane lei, iar compania a trecut pe pierdere, cu un rezultat negativ de 32,3 milioane lei, comparativ cu un profit de 37,4 milioane lei în anul anterior, potrivit datelor disponibile pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice. În 2015, compania a rulat 216,3 milioane de lei şi a avut pierderi de 114.6 milioane de lei. Retailerul avea în 2015 aproximativ 700 de angajaţi faţă de 1.276 angajaţi în 2014.
Ambient operează 10 magazine şi concurează pe piaţa locală pe piaţa românească cu retaileri precum Dedeman, Kingfisher, Hornbach, Praktiker şi Leroy Merlin.