Punctual, deputatul PSD propune modificarea şi completarea Legii nr. 296 din 2004 privind Codul consumatorului, astfel:
Documentele care însoţesc produsele de folosinţă îndelungată – certificatul de garanţie, declaraţia de conformitate, cartea tehnică, instrucţiunile de folosire, instalare, exploatare, întreţinere, eliberate de producător, vor fi redactate obligatoriu în limba română, indiferent de ţara de origine a acestora, fără a exclude redactarea lor şi în alte limbi.
Toate produsele electronice şi electrocasnice vor avea meniul şi setările şi în limba română, indiferent de ţara de origine a acestor produse, fără a exclude redactarea lor şi în alte limbi.
Consolele de jocuri, calculatoarele, telefoanele mobile, jocurile şi softurile acestora, sistemele de navigaţie GPS sau alte facilităţi vor avea meniul şi setările în limba română, indiferent de ţara de origine a acestor produse, fără a exclude redactarea lor şi în alte limbi.
Prevederile enumerate mai sus vor deveni obligatorii pentru toţi comercianţii şi pentru toate produsele electronice şi electrocasnice fabricate după data intrării în vigoare a acestor modificări, nu şi pentru cele aflate în stoc înainte de legiferarea modificărilor antemenţionate.
De asemenea, va fi interzisă distribuirea produselor care nu au certificatul de garanţie, declaraţia de conformitate, cartea tehnică, instrucţiunile de folosire, instalare, exploatare, întreţinere, eliberate de producător, meniul şi setările traduse în limba română, se mai arată în propunerea de modificare a Legii privind Codul consumului.
Prin aceste modificări consumatorii vor fi protejaţi în cazul în care utilizează greşit produsele cumpărate pentru că nu înţeleg setările şi indicaţiile scrise într-o limbă străină, spune Mihai Weber în expunerea de motive a propunerii legislative.
Propunerea legislativă a fost înregistrată la Senat pe 28 martie 2018 şi la Consiliul Economic şi Social – pe 11 aprilie 2018.