Comisiile de control vor verifica nivelul creditelor bugetare, cel al cheltuielilor din spitale pentru tratarea pacienţilor şi cu utilităţile, dacă spitalele asigură medicamentele şi materialele sanitare necesare pe perioada internării, întocmirea şi eliberarea decontului de cheltuieli pentru fiecare pacient, conform OMS nr. 1100/2005, dacă respectă criteriile de internare pentru pacienţii internaţi în regim de spitalizare continuă sau de zi, pentru care au fost raportate spre decontare sau decontate servicii în baza contractelor încheiate cu Casele de Asigurări de Sănătate, modul de gestionare a programelor de sănătate, numărul pacienţilor ajunşi în spital în urgenţă şi câţi dintre aceştia au fost internaţi.
Spitalele vor avea obligaţia să prezinte transparent modul în care cheltuiesc banul public şi să afişeze pe site-urile oficiale bugetele de venituri şi cheltuieli.
“O primă etapă o reprezintă verificarea spitalelor de urgenţă judeţene şi din municipiul Bucureşti şi este vorba despre 52 de unităţi sanitare. Vor urma alte unităţi din subordinea Ministerului Sănătăţii şi unităţi sanitare stabilite şi propuse de către Direcţiile de Sănătate Publică, în funcţie de ponderea pe care acestea o au în acordarea de asistenţă medicală de spital”, a declarat Vasile Cepoi, ministrul Sănătăţii, joi, 31 mai.
Acţiunea de verificare a spitalelor de urgenţă din ţară se va desfăşura între 31 mai şi 8 iunie, iar echipele de control au termen-limită pentru întocmirea rapoartelor de control maximum cinci zile lucrătoare de la finalizarea acţiunii de control.
Marţi, 5 iunie, vom organiza o videoconferinţă cu direcţiile de sănătate şi echipele de control pentru un raport preliminar, a conchis ministrul Sănătăţii, Vasile Cepoi.