Tokyo Metro – Cel mai mare IPO din Japonia în ultimii şase ani pentru operatorul metroului din capitala niponă

Operatorul reţelei de metrou din capitala Japoniei, Tokyo Metro Co., a anunţat marţi că a strâns 348,6 miliarde yeni (2,3 miliarde de dolari) în ceea ce a fost cea mai mare ofertă publică iniţială derulată în Japonia în ultimii şase ani, informează Reuters.
AGERPRES - mar, 15 oct. 2024, 11:19
Tokyo Metro - Cel mai mare IPO din Japonia în ultimii şase ani pentru operatorul metroului din capitala niponă

IPO-ul de la Tokyo Metro a fost suprasubscris de peste 15 ori, au declarat surse din apropierea acestui dosar, în condiţiile în care mulţi investitori au fost atraşi de renumele şi politica de dividende a companiei, scrie Agerpres.

Operatorul de metrou şi-a evaluat acţiunile la 1.200 de yeni per titlu, la limita superioară a intervalului 1.100-1.200 de yeni vizat anterior. Chiar şi aşa, cota de acţiuni alocată investitorilor de retail a fost suprasubscrisă de aproape 10 ori în timp ce acţiunile alocate investitorilor instituţionali interni şi străini a fost suprasubscrisă de peste 20, respectiv 30 de ori.

La final, compania a informat că a vândut 232,4 milioane acţiuni investitorilor locali şi 58,1 milioane acţiuni investitorilor străini.
„Numărul total de acţiuni cerute a fost cu mult peste numărul de acţiuni vândute”, a precizat Tokyo Metro.

Acesta este cel mai mare IPO derulat în Japonia după ce SoftBank Group şi-a listat divizia de telecomunicaţii la finele lui 2018, o operaţiune prin care a strâns 21 de miliarde de dolari. De la începutul anului şi până în prezent valoarea listărilor derulate în Japonia este de 1,6 miliarde de dolari, iar prin adăugarea IPO-ului Tokyo Metro cifra se apropie de suma de 4,4 miliarde dolari strânsă pe întreg parcursul anului 2023.

Tokyo Metro operează nouă linii de metrou şi în ultimul an fiscal a transportat, în medie, 6,5 milioane de călători pe zi. Operaţiunile companiei includ activităţi imobiliare şi de retail şi în exerciţiul financiare care s-a încheiat la 31 martie profitul său operaţional a crescut cu 175% până la 76 miliarde yeni.

Guvernul central japonez deţine 53,4% din acţiunile Tokyo Metro, iar autorităţile locale din Tokyo deţin restul de 46,6% din acţiunile operatorului de metrou. Participaţiile lor combinate se vor înjumătăţi ca urmare a IPO-ului.

Te-ar mai putea interesa și
MedLife a cumpărat doi roboţi chirurgicali da Vinci cu peste 4 milioane euro
MedLife a cumpărat doi roboţi chirurgicali da Vinci cu peste 4 milioane euro
MedLife, cea mai mare rețea de servicii medicale private din România, a cumpărat doi noi roboți da Vinci. Noile echipamente, în care s-au investit peste patru milioane de euro, se află la......
Grampet și o filială a Căilor Ferate din Kazahstan vor să dezvolte un nou terminal în Portul Constanța
Grampet și o filială a Căilor Ferate din Kazahstan vor să dezvolte un nou terminal în Portul Constanța
GRAMPET Group și KTZ Express, au semnat la Astana un memorandum de colaborare, în baza căruia se angajează să continue ...
Alertă în toată Europa – Apa din ţările de pe Bătrânul Continent este în pericol, avertizează Agenţia Europeană de Mediu
Alertă în toată Europa – Apa din ţările de pe Bătrânul Continent este în pericol, avertizează Agenţia Europeană ...
Având doar 37% din apele sale de suprafaţă într-o stare bună sau foarte bună de sănătate ecologică, Europa trebuie ...
La un salariu brut de 1.700 euro în România şi Polonia, românul ia 1.000 euro în mână, polonezul – 1.200 euro
La un salariu brut de 1.700 euro în România şi Polonia, românul ia 1.000 euro în mână, polonezul – 1.200 euro
Pentru aceeaşi salariu brut de aproximativ 8.500 de lei, echivalentul a circa 1.700 de euro, salariatul român ia un salariu ...