Atracţia investitorilor pentru francul elveţian şi transferarea fondurilor acestora dinspre naţiunile din zona euro au propulsat oraşul Zürich de pe locul al cincilea în 2011 pe locul întâi în acest an. Nu mai puţin de cinci oraşe australiene se înscriu, potrivit sondajului, în clasamentul celor mai scumpe 20 de oraşe din lume, iar dintre acestea cele mai scumpe sunt Sydney şi Melbourne.
Rata schimbului valutar este principalul motiv al creşterii costului vieţii australienilor, dolarul australian aproape dublându-se faţă de dolarul american în ultimul deceniu, subliniază sondajul. În America de Nord, oraşul canadian Vancouver a depăşit cu mult oraşele Statelor Unite, clasându-se pe locul 37, în timp ce Los Angeles şi New York se clasează pe locul 42, respectiv 47. Sondajul, efectuat în 130 de oraşe din lumea întreagă, a comparat peste 400 de preţuri şi peste 160 de produse şi servicii, care includ alimente, îmbrăcăminte, transport, chirii şi costuri în şcolile private.
Concluziile sondajului relevă că oraşele asiatice se deplasează spre vârful clasamentului, cu Singapore pe locul 9 în lume şi Seul pe locul 27. Asia este, însă, şi locul celor mai ieftine oraşe din lume. Primele trei oraşe unde costul vieţii este cel mai ieftin la nivel mondial sunt Delhi şi Mumbai din India, şi Karachi din Pakistan.