Banca Naţională a României (BNR) anunţă prin intermediul directorului de HR al băncii, Mugur Tolici, că recrutarea pentru toate posturile de muncă libere în BNR se va face 100% online. El spune că metoda aduce şi provocări şi oportunităţi. „Dacă până acum, la interviurile face to face ceream profesionalism şi competenţe sporite, acum vom adăuga noi cerinţe, generate de digitalizarea muncii: rezilienţă, flexibilitate, asumare”, spune Tolici.
Directorul de HR al BNR spune că întreg sistemul bacar se confruntă cu o nouă provocare: digitalizarea foarte acccentuată declanşată de pandemia Covid 19 şi provocarea telemuncii. În aceste condţii, Mugur Tolici atrage totuşi atenţia asupra faptului că, în cazul noilor angajaţi ai unie instituţii, inidiferent de care ar fi natura acesteia, sepun anumite întrebări. Întrebări la care sistemul de telemuncă…nu poaterăspunde.
Astfel, aşa cum descrie MugurTolici atmosferadin BNR, echia care munceşte la un proiect este foarte importantă. La fel si direcţiile foarte hibride din BNR care muncesc toate pentru acelaşi conglomerat. „Tocmai de aceea, pentru un nou angajat estefoarte greu. În condiţii de telemuncă ,îi este foarte greu în primul rând să devină un membru al echipei. Îi va fi foarte greu s ăpreia din cunoştinţele echipei,sălucreze sau pur şi simplu să se folosească de ele. De aceea, Mugur Tolici se gândeşte că existenţaunui sau chiar a doi mentori care să îl înveţe banking penoul recrut nu este una delepădat.
În afara acestor planuri de viitor, Mugur Tolici ne-a povestit că telemunca a fost o experienţă încheiată cu bine pentru BNR. Şi totuşi există neajunsuri: nevoia de comunicare, de vizibilitate (te promovează sau nu şeful dacă nu te vede lîngă el?). HR-ul BNR spune că după declararea stării de urgenţă, la BNR s-a declarat că 6 ore consecutive de legare la serverul BNR sunt considerate o zi de muncă, iar timpul de răspuns pentru o solicitare este de maximum 30 de minute, prin email.