Tolosa, FMI: Contribuabilii trebuie trataţi cu respect de către ANAF, pentru creşterea conformării voluntare

Economica.net
29 10. 2015
guillermo_tolosa_83236200_31689000

‘Este esenţial ca cetăţenii să aibă percepţia că banii din taxe sunt cheltuiţi eficient, pentru a se conforma obligaţiilor faţă de Fisc. O monitorizare atentă a cheltuielilor este esenţială pentru crearea acestei percepţii’, a subliniat Tolosa.

În opinia sa, în societate trebuie să existe percepţia că are sens să îţi plăteşti taxele, iar această percepţie trebuie susţinută cu un tratament egal pentru toată lumea, pentru ca fiecare să aibă convingerea că şi competitorii plătesc aceleaşi taxe. ‘Trebuie să simţi că administraţia te tratează cu respect, cu integritate şi onestitate. Este foarte important să creăm această cultură a conformării’, a mai spus Tolosa.

Reprezentantul FMI spune însă că, în România, principiile conformării voluntare sunt foarte greu de implementat în condiţiile în care foarte mulţi oameni de afaceri, în mod perpetuu, evită plata taxelor, scrie Agerpres.

‘41% din firmele din România raportează pierderi, an de an’, a spus Tolosa, precizând că acest fapt arată fie că mulţi oameni de afaceri sunt manageri nepricepuţi, fie că au o abordare strategică în sensul evitării plăţii taxelor.

Reprezentantul FMI a făcut aceste precizări în contextul în care resursele administraţiei fiscale sunt limitate şi o parte din ele trebuie direcţionate către controlul acestor firme.

Tolosa a mai punctat şi faptul că angajaţi ai Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, de la Direcţia Mari Contribuabili, petrec o treime din timpul de lucru răspunzând solicitărilor venite din partea Curţi de Conturi, multe dintre ele fiind pe cazuri care implică sume foarte mici. ‘Aceste eforturi distrag atenţia administraţiei fiscale de la marea problemă generată de faptul că aproape jumătate din firmele din România nu plătesc impozit pe profit pentru că raportează pierderi’, a adăugat reprezentantul FMI.

Un alt aspect la care România este deficitară în privinţa administrării fiscale este zona de rambursare de TVA. Oficialul FMI a menţionat faptul că, în alte ţări, verificarea unui dosar pentru rambursarea de TVA durează o zi iar în România acest termen este, în medie, de 6 luni.