Bridestone anunţă într-un comunicat de presă că se așteaptă ca tranzacția să fie finalizată cel târziu în trimestrul II al anului 2019, însă mai întâi aşteaptă aprobarea autorităţilor.
Potrivit Bloomberg, TomTom Telematics a reprezentat aproximativ 18% din vânzările companiei în anul 2017 și că vânzarea diviziei va ajuta TomTom să finanțeze cercetarea și dezvoltarea viitoarele tehnologii de cartografiere și trafic care ar putea fi cheia pentru vehiculele conectate și autonome.
„După o analiză amănunțită a opțiunilor strategice, am stabilit că vânzarea Telematics către Bridgestone este în interesul atât al Telematics, cât și al nostru. Vom continua să investim în sistemul nostru inovator de hărți, permițând actualizări rapide ale hărților, reducând în același timp costurile operaționale, deschizând drumul spre o condusul autonom”, a declarat Harold Goddijn, CEO TomTom.
TomTom declară că divizia sa de telematică este primul serviciu de gestionare a flotelor din Europa, cu 860.000 de vehicule care livrează zilnic două milioane de puncte de date. Bridgestone va folosi aceste informații pentru a ajuta monitorizarea uzurii anvelopelor și a altor date, spunând că intenționează să ofere un „serviciu de întreținere predictivă a pneurilor” și alte servicii de flotă.
Din suma totală de 910 milioane de euro, 750 milioane euro vor fi distribuite acționarilor prin intermediul unei rambursări de capital, combinate cu o consolidare a acțiunilor.
Tranzacția este supusă condițiilor obișnuite de închieiere a acesteia, inclusiv aprobările de reglementare relevante, consultarea cu organismele reprezentative ale angajaților și aprobarea acționarilor TomTom. Pe lângă aceasta, TomTom va solicita aprobarea rambursării capitalului către acționarii săi în cadrul unei adunări generale extraordinare a acționarilor.
Înființată în 1991, TomTom este cel mai bine cunoscut pentru serviciile și dispozitivele de navigație cu GPS și este, de asemenea, una dintre platformele globale de cartografiere online, alături de Google Maps, Here Technologies și OpenStreetMap. Compania olandeză oferă o serie de alte servicii, cum ar fi telematică, pentru a ajuta companiile să-și gestioneze flotele, inclusiv prin obținerea de informații despre comportamentul șoferului și a locaţiei fiecărui vehicul în timp real.