Piaţa este agitată de recoltele slabe obţinute de principalii cultivatori de boabe de cacao din Vestul Africii, ceea ce pune lumea pe o direcţie în care se va confrunta cu al treilea deficit anual de aprovizionare. În acest context, se înmulţesc îngrijorările că sectorul nu va putea să îşi asigure suficiente boabe de cacao, ceea ce reprezintă o veste proastă pentru consumatori, dacă producătorii de ciocolată vor continua să transfere costurile pe seama lor sau să vândă batoane de ciocolată mai mici sau care conţin mai puţină ciocolată.
Marţi, la bursa de la New York, cotaţiile futures la cacao au crescut la un moment dat cu până la 4,5% până la 10.080 dolari pe tonă, un nivel care în urmă cu câteva luni părea de neimaginat.
Există riscul ca situaţia de aprovizionare cu boabe de cacao să se înrăutăţească. Normele care urmează să intre în vigoare în Uniunea Europeană, destinate să împiedice vânzarea în magazine a produselor rezultate de pe urma defrişării pădurilor, ar putea face şi mai dificilă aprovizionarea cu materie primă a celor mai mari producători de ciocolată.
Acum, atenţia pieţelor este îndreptată spre Africa de Vest, unde în perioada următoare urmează să fie culeasă cea mai mică din cele două recolte anuale de boabe de cacao. Organismul de reglementare din Coasta de Fildeş, cel mai mare producător mondial, se aşteaptă la o recoltă mai mică de boabe de cacao în acest sezon.
Alţi cultivatori de cacao, precum Brazilia şi Ecuador, încearcă să îşi majoreze producţia, dar durează mai mulţi ani până când arborii nou plantaţi încep să producă, ceea ce amână momentul în care livrările mondiale se vor îmbunătăţi.