Potrivit raportului, descărcările totale de aplicații au ajuns la 36,9 miliarde în T1 2022, o creștere cu 1,4% față de T1 2021. Majoritatea primelor 10 cele mai descărcate aplicații au fost platforme de social media, Meta și ByteDance deținând șase dintre primele 10.
Cele patru platforme ale lui Meta de pe listă sunt Instagram, Facebook, WhatsApp și Messenger, în timp ce ByteDance deține TikTok și platforma de editare video CapCut.
Chiar în afara topului 10 se află Zoom și WhatsApp Business (încă o aplicație deținută de Meta).
În T1 2021, TikTok a depășit 3,5 miliarde de descărcări din toate timpurile, devenind a cincea aplicație (și prima aplicație non-Meta) care a atins această etapă. Acest lucru este impresionant, având în vedere că aplicația a fost interzisă în India din iunie 2020. Înainte de interdicție, India a reprezentat 30% din descărcările TikTok.
India nu este singura țară care a interzis utilizarea TikTok. Pakistanul a blocat TikTok de mai multe ori din cauza preocupărilor legate de conținutul „neadecvat”. Cu toate acestea, merită remarcat faptul că interdicțiile din Pakistan au durat doar câteva zile înainte de a fi ridicate, iar în prezent, pakistanezii pot accesa platforma.
Top 10 aplicații cu cele mai mari venituri
TikTok nu este doar cea mai descărcată aplicație din lume, ci este și cea mai mare aplicație non-jocuri cu cele mai mari încasări, pe baza veniturilor din T1 2022 din App Store și Google Play:
TikTok a generat o sumă impresionantă de 821 de milioane de dolari în cheltuieli de consum în ultimul trimestru. Platforma de partajare a videoclipurilor a fost aplicația cu cele mai mari încasări din App Store și a doua cea mai mare încasări pe Google Play, după Google One.
Deși niciuna dintre platformele Meta nu a ajuns în top 10 pentru venituri brute, aceste platforme câștigă o mulțime de bani care nu curg neapărat prin magazinele de aplicații. În 2021, Meta a generat venituri de peste 117,9 miliarde de dolari, peste 97% din acestea provenind din reclame.
Creștere la orizont
Pandemia a avut un impact masiv asupra pieței de aplicații.
În 2020, cheltuielile cu aplicații pentru lucruri precum accesul premium, achizițiile în aplicație și abonamentele au crescut cu 30% de la an la an, ajungând la 111 miliarde de dolari. Și, în timp ce restricțiile legate de COVID-19 sunt în scădere în majoritatea locurilor din lume, cheltuielile cu aplicațiile nu par să se reducă prea curând. Până în 2025, cheltuielile sunt de așteptat să crească la 270 de miliarde de dolari.