Top 5 criterii din CV care contează atunci când vrei să te angajezi

Este greu să-ți dai seama exact care sunt calitățile pe care un angajator le caută și mai ales ce vrea acesta să citească în CV-ul tău. Pe lângă faptul că trebuie să enumeri acele criterii care te fac eligibil pentru un job, trebuie să demonstrezi și că deții respectivele calități.
Economica.net - joi, 13 aug. 2020, 08:51
Top 5 criterii din CV care contează atunci când vrei să te angajezi

Iată care sunt cele cinci criterii pe care orice companie le caută în CV-uri și în baza cărora candidații sunt chemați la interviuri.

1. Abilități de comunicare

Chiar dacă rolul tău în companie presupune relaționarea cu clienții sau pur și simplu cu alți membrii ai organizației, nu subestima niciodată importanța comunicării. Angajatorul cu siguranță nu o va face.

Problema este însă cum demonstrezi într-un CV că deții bune abilități de comunicare, simpla menționare a acestora nefiind suficientă. Ai putea face asta evidențiind un job anterior care a presupus o comunicare eficientă cu clienții sau un proiect de succes în care au fost implicate mai multe departamente ale unei firme, eforturile personalului fiind coordonate de tine.

Mai mult, angajatorii nu caută doar abilități eficiente de comunicare verbală de la potențialii angajați. Sunt atenți și la felul în care te exprimi în scris și vor o persoană care să fie capabilă să transmită un mesaj clar și concis. CV-ul pe care îl au ei în față este cea mai importantă dovadă pe care o poți face în acest sens. Citește-l cu atenție, asigură-te că nu conține greșeli de scriere sau gramaticale și ai grijă ca informațiile pe care le incluzi să picteze un portret cât mai fidel al punctelor tale forte. Cheia este să spui mult, dar în puține cuvinte: orice CV care nu e academic și care depășește două pagini este prea stufos.

Abilitățile de comunicare presupun însă și stăpânirea a cel puțin unei limbi străine, de obicei engleza. Nu prea mai există job în România pe care să-l poți face eficient fără bune abilități de a comunica în aceasta limbă de circulație internațională. Mai ales dacă îți dorești un post bine plătit. Dacă abilitățile de comunicare în română le exersăm zilnic, cele de engleză ar putea avea nevoie de puțină mobilizare din partea ta. Însă există metode prin care această limbă poate fi exersată zilnic – citit, văzut filme fără subtitrare etc. Descoperă care sunt aceste metode în acest articol și pune-le în practică. Astfel, nu vei mai avea emoții nici măcar la interviurile de job care se desfășoară în limba engleză.

2. Noțiuni de business și piață

Indiferent de industria în care vei lucra, aproape orice manager va aprecia cunoștințele de business pe care le ai. Asta se traduce printr-o înțelegere a trendurilor de piață, a afacerii în sine, a competitorilor și a produselor pe care le oferă respectiva companie.

Acumularea acestor abilități poate fi făcută la orice nivel al carierei, chiar și de către studenți. Dacă știi exact ce vrei să faci după terminarea facultății, nu rata nicio șansă de a lucra part time, de a face practică sau de a te implica în activități extra-curriculare ce țin de domeniul tău de activitate. Acestea pot fi trecute, de altfel, și în CV. Însă urmărește trendurile de piață și pe feed-urile social media, abonează-te la newslettere relevante și caută cărți de referință pentru industria în care vei activa.

3. Abilitatea de a lucra în echipă

Aproape orice job presupune munca alături de alți oameni. Așa că este cu atât mai important să demonstrăm în CV că suntem capabili să lucrăm în echipă.

Această abilitate poate fi demonstrată printr-o varietate de joburi sau proiecte anterioare, dar și prin activități extra-curriculre ce presupun munca alături de colegi, la universitate, sau practicarea unui sport de echipă.

Dacă firma la care aplici pune un accent mare pe colaborare, atunci poți adapta CV-ul și scoate în evidență job-urile sau activitățile în care ai fost nevoit să lucrezi în echipă. Sau poți să scrii un CV „focusat” pe competenţe, în care munca în echipă să ocupe primul loc.

4. Abilități de organizare și management al timpului

Bunele abilități de organizare nu presupun doar respectarea unor deadline-uri. Acestea înseamnă și prioritizarea task-urilor și un bun management al programului zilnic. Apoi, înseamnă și că angajatorul are pretenția de la tine să fii proactiv și să știi cum să te auto-motivezi.

Cât focus trebuie să pui pe această abilitate într-un CV depinde foarte mult de tipul de job la care aplici. Angajatorii din industrii foarte creative precum media, design grafic sau publishing vor fi foarte interesați să poți demonstra un bun management al timpului. Fă asta menționând rezultatele obținute și taskurile pe care le-ai avut de îndeplinit.

5. Abilități care țin de specificul jobului

Deși multe abilități pe care le trecem în CV-uri pot fi transferate de la o industrie la alta (abilitatea de a lucra în echipă este un punct forte și dacă ești profesor și dacă lucrezi la lansarea unor rachete în spațiu :)), există abilități care țin de specificitatea jobului.

Aceste abilități, numărul lor, cât de bine le stăpânești și cât de bine poți demonstra că le deții fac diferența între a fi sau nu angajat într-o companie. Depind de tipul de job pentru care aplici și de nivelul de cariera la care te afli. De exemplu, un programator trebuie să demonstreze că știe să codeze, un designer grafic că știe să lucreze în Photoshop etc. Și sunt o mulțime de industrii unde ai nevoie de abilități foarte specifice, uneori greu de însușit: construcții, transport, inginerie, contabilitate etc. Dacă cineva vrea să angajeze un șofer de TIR, iar tu nu menționezi în CV categoriile din permisul de conducere, e puțin probabil că vei fi chemat la interviu.

Tu ce „trucuri” ai folosit atunci când ți-ai scris CV-ul? Au funcționat?

Sursă foto: Pexels

Te-ar mai putea interesa și
Industria IT reacționează față de eliminarea facilităților fiscale: ”Va afecta competitivitatea globală a României”
Industria IT reacționează față de eliminarea facilităților fiscale: ”Va afecta competitivitatea globală a României”
Peste 80% dintre companiile din sectorul IT, membre ANIS, consideră că măsurile fiscale adoptate în 2023 au avut un impact negativ sau puternic negativ asupra rezultatelor financiare, iar......
Japonia – Record de turişti străini în 2024. Cheltuielile lor au depăşit 50,8 miliarde de dolari
Japonia – Record de turişti străini în 2024. Cheltuielile lor au depăşit 50,8 miliarde de dolari
Numărul vizitatorilor străini în Japonia a ajuns la 36,87 milioane în 2024, un nou nivel record, în timp ce cheltuielile ...
Temperatura medie la suprafața Pământului, cea mai ridicată din istoria măsurătorilor
Temperatura medie la suprafața Pământului, cea mai ridicată din istoria măsurătorilor
Temperatura medie de la suprafața Pământului în anul 2024 a fost cea mai ridicată înregistrată vreodată, potrivit ...
Consorțiul CPC, care administrează conducta de 1.500 km care trece prin Rusia și prin care și România primește petrol kazah a fost exceptat de la noile sancțiuni americane
Consorțiul CPC, care administrează conducta de 1.500 km care trece prin Rusia și prin care și România primește petrol ...
Țițeiul kazah, important pentru Românie și din ce în ce mai important pentru Europa, poate curge în continuare, pentru ...