A doua cea mai scumpă bucată de autostradă din România este tronsonul Holdea – Margina din Autostrada Lugoj – Deva (A1). Cunoscută ca secțiunea „tunelurilor pentru urși”, această bucată de 9 kilometri are un cost mediu de 33 milioane de euro/kilometru.
Mai departe, urmează Autostrada Sibiu – Pitești cu loturile montane 2 și 3. În lungime de 68,8 kilometri, cele două secțiuni transcarpatice au un cost mediu de 26,8 milioane de euro/kilometru.
Clasamentul este completat de Autostrada Comarnic – Brașov, o altă autostradă montană, în lungime de 50,1 kilometri și cu un cost estimat de 25,2 milioane de euro/km.
România va trebui să aloce anual, în următorii 10 ani, aproximativ 2% din PIB reprezentând contribuţia financiară aferentă proiectelor cu finanţare europeană, la care se adaugă necesarul pentru finalizarea întregii infrastructuri prezentate în Planul Investiţional pentru dezvoltarea infrastructurii de transport aferent perioadei 2020 – 2030.
Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii (MTI) a publicat, vineri, în dezbatere publică, proiectul de Hotărâre a Guvernului privind aprobarea Planului Investiţional pentru dezvoltarea infrastructurii de transport pentru perioada 2020 – 2030, data limită pentru primirea de propuneri şi observaţii fiind 14 decembrie 2021.
Per total, nevoia de finanţare pentru toate sectoarele de transport din România pe următoarea decadă este de 72,77 miliarde de euro. Din această sumă, 34,19 miliarde de euro sunt dedicate infrastructurii rutiere, 20,63 miliarde de euro infrastructurii feroviare, 10,7 miliarde de euro dedicate infrastructurii de metrou, 4,46 miliarde de euro dedicate infrastructurii navale şi 2,79 miliarde de euro dedicate infrastructurii aeroportuare.