Top cele mai scumpe autostrăzi: Autostrada Unirii A8, „Autostrada Urșilor” și Autostrada Sibiu – Pitești

Cea mai scumpă autostradă din România va avea un cost estimat de 34,1 milioane de euro/kilometru. Este vorba de tronsonul de 151,9 kilometri Miercurea Nirajului - Leghin din Autostrada Tg Mureș - Tg Neamț (A8), potrivit datelor publicate în Planul Investițional 2020 - 2030 al Ministerului Transpoturilor. Cel mai scump proiect rutier din România este însă Podul de la Brăila cu un cost de peste 200 de milioane de euro/kilometru.
Anemona Andone - mar, 14 dec. 2021, 21:35
Top cele mai scumpe autostrăzi: Autostrada Unirii A8,

A doua cea mai scumpă bucată de autostradă din România este tronsonul Holdea – Margina din Autostrada Lugoj – Deva (A1). Cunoscută ca secțiunea „tunelurilor pentru urși”, această bucată de 9 kilometri are un cost mediu de 33 milioane de euro/kilometru.

Mai departe, urmează Autostrada Sibiu – Pitești cu loturile montane 2 și 3. În lungime de 68,8 kilometri, cele două secțiuni transcarpatice au un cost mediu de 26,8 milioane de euro/kilometru.

Clasamentul este completat de Autostrada Comarnic – Brașov, o altă autostradă montană, în lungime de 50,1 kilometri și cu un cost estimat de 25,2 milioane de euro/km.

tabel autosgtrazi cost

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

România va trebui să aloce anual, în următorii 10 ani, aproximativ 2% din PIB reprezentând contribuţia financiară aferentă proiectelor cu finanţare europeană, la care se adaugă necesarul pentru finalizarea întregii infrastructuri prezentate în Planul Investiţional pentru dezvoltarea infrastructurii de transport aferent perioadei 2020 – 2030.

Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii (MTI) a publicat, vineri, în dezbatere publică, proiectul de Hotărâre a Guvernului privind aprobarea Planului Investiţional pentru dezvoltarea infrastructurii de transport pentru perioada 2020 – 2030, data limită pentru primirea de propuneri şi observaţii fiind 14 decembrie 2021.

Per total, nevoia de finanţare pentru toate sectoarele de transport din România pe următoarea decadă este de 72,77 miliarde de euro. Din această sumă, 34,19 miliarde de euro sunt dedicate infrastructurii rutiere, 20,63 miliarde de euro infrastructurii feroviare, 10,7 miliarde de euro dedicate infrastructurii de metrou, 4,46 miliarde de euro dedicate infrastructurii navale şi 2,79 miliarde de euro dedicate infrastructurii aeroportuare.

Te-ar mai putea interesa și
Ciolacu merge la Budapesta pentru o reuniune decisivă pentru aderarea la Schengen terestru
Ciolacu merge la Budapesta pentru o reuniune decisivă pentru aderarea la Schengen terestru
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a anunţat că, în cursul zilei de joi, va pleca într-o vizită în Ungaria, în capitala Budapesta urmând să aibă loc "o reuniune decisivă" pe tema intrării......
România, deficit comercial de 4 miliarde de euro în relație cu Polonia
România, deficit comercial de 4 miliarde de euro în relație cu Polonia
Deficitul comercial al României cu Polonia a ajuns la 4 miliarde de euro la sfârşitul anului trecut, în condiţiile în ...
Plafonarea preţurilor la energie şi gaze va fi prelungită, anunţă Ciolacu
Plafonarea preţurilor la energie şi gaze va fi prelungită, anunţă Ciolacu
Guvernul va aproba strategia energetică a României pentru perioada 2025 - 2035, a anunţat, joi, premierul Marcel Ciolacu, ...
Recentele îmbunătățiri ale ratingului permit Greciei să facă noi datorii de circa 11 mld. euro în 2025
Recentele îmbunătățiri ale ratingului permit Greciei să facă noi datorii de circa 11 mld. euro în 2025
În urma recentelor îmbunătăţiri ale ratingului Greciei de către agenţiile de evaluare financiară şi a realizării ...