Top cheltuieli făcute de Primăria Capitalei în 2020, până la alegerile din septembrie. Execuția bugetară (document)

Execuția bugetului Primăriei Capitalei la nouă luni, ultima înainte de alegerile din 27 septembrie, arată un excedent de 173,4 milioane de lei. Principala cheltuială a primăriei a fost anul acesta cu subvenționarea transportului în comun. ECONOMICA.NET a făcut top cheltuieli ale Primăriei Municipiului București (PMB) de peste 100 de milioane de lei.
Ionut Tudorica - mar, 13 oct. 2020, 18:31
Top cheltuieli făcute de Primăria Capitalei în 2020, până la alegerile din septembrie. Execuția bugetară (document)

Veniturile totale ale Primăriei în primele nouă luni au fost de 5,57 de miliarde de lei, iar cheltuielile de 5,39 de miliarde de lei. Veniturile au fost mai mari decât în 2019, cu 270 de milioane de lei, iar cheltuielile au fost cu 380 de milioane de lei mai mari. 

Principala cheltuială a  PMB a fost cu subvenția prețului călătoriei cu transportul în comun, în contul căreia a virat STB 629,6 milioane de lei. Anul trecut a plătit până la aceeași dată 498 de milioane de lei. Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, a imputat ieri o virtuală datorie (execuție efectivă față de bugetul programat, de 1,5 miliarde de lei) la subvenția pentru prețul transportului în comun. Însă traficul vehiculelor de acest fel a fost redus cu 40% de la 1 aprilie și a rămas așa până la ieșirea din starea de urgență. Și așa, vehiculele au circulat goale.

A doua mare cheltuială care apare în execuție este cu un împrumut de 555 de milioane de lei. Suma apare și la venituri și reprezintă o rostogolire a unui împrumut făcut anul trecut, conform OUG 35 din 2019 prin care guvernul Dăncilă a decis o derogare de la legea finanțelor publice locale și a permis primăriilor să se împrumute în sumă de până la 700 de milioane de lei. Era o  reglementare de urgență a sursei de finanțare pentru influențele financiare determinate de creșterile anuale ale salariilor de bază ale personalului sanitar. Împrumutul s-a făcut din fondul de rezervă al guvernului.

A treia cea mai mare cheltuială a Bucureștiului este cu salariile de bază din spitale și este de 443,4 de milioane de lei.

A patra cea mai mare sumă a fost alocată pentru asistența socială și a reprezentat ajutoare sociale în numerar de 354,8 milioane de lei.

Primăria are datorii la căldură

A cincea este cheltuiala cu subvenția pentru energia termică. Cea care a fost atacată ieri de Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu. Suma plătită în nouă luni de PMB a fost de 331,4 milioane lei, considerabil mai mare decât cea de anul trecut, care era de doar 211 milioane de lei la aceeași dată. Ministrul a subliniat că banii trimiși de la bugetul de stat pentru subvenția la căldură și pentru prețul biletului de călătorie cu transportul în comun nu s-au plătit conform graficului. Și că, la cum arată această execuție bugetară, față de programul bugetului, Primăria are datorii la căldură de 837 milioane lei, numai în 2020.

Topul cheltuielilor de peste 100 de milioane de lei făcute de Primăria Capitalei în primele nouă luni ale anului

  1. Subventii pentru acoperirea diferențelor de preț pentru transportul în comun  – 629,6 milioane lei.

  2. Rambursari de credite aferente datoriei publice externe locale (*sunt si la venituri) – 555 milioane lei.

  3. Salarii de bază spitale generale – 443,4 milioane lei.

  4. Ajutoare sociale în numerar – 354,8 milioane lei.

  5. Subventii pentru acoperirea diferențelor de preț la energia termică – 331,5 milioane lei.

  6. Medicamente pentru spitalele generale – 196,2 milioane lei.

  7. Despăgubiri civile – 143,5 milioane lei.

  8. Sporuri pentru condiții de muncă spitale generale – 138,4 milioane lei.

  9. Transferuri către instituții publice de spectacole și concerte (14 teatre și Circul de Stat) – 135,4 milioane de lei.

  10. Dobânzi la datoria publică a Primăriei – 120,4 milioane lei.

  11. Mașini, echipamente și mijloace de transport pentru STB – 120,1 milioane lei.

  12. Construcții străzi – 100,1 milioane lei.

  13. Participare la capitalul social al Termoenergetica (fosta RADET) – 100 milioane lei.

Puteți consulta aici execuția bugetară agregată pe primele nouă luni

Ministrul Finanțelor a dispus un control al conturilor Primăriei Capitalei la începutul anului trecut. El a fost întrerupt de restricțiile de contact social în martie. Cîțu a sesizat DNA după rezultatele acelui control. Un nou control va fi demarat în perioada următoare.  

Te-ar mai putea interesa și
Gabriela Firea (PSD): Partidul are şi un plan B, în cazul în care negocierile se blochează – opoziţia
Gabriela Firea (PSD): Partidul are şi un plan B, în cazul în care negocierile se blochează – opoziţia
Europarlamentarul PSD Gabriela Firea a declarat, duminică, la finalul şedinţei Consiliului Politic Naţional al social-democraţilor, că Marcel Ciolacu a primit mandat pentru consultările de la......
Comisia Naţională de Prognoză a revizuit semnificativ în scădere, la 1%, estimarea privind avansul economiei în acest an
Comisia Naţională de Prognoză a revizuit semnificativ în scădere, la 1%, estimarea privind avansul economiei în acest an
Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză (CNSP) a modificat în scădere semnificativă, la 1%, de la 2,8% anterior, ...
MAE: Nouă cetăţeni români – evacuaţi de pe insula Mayotte cu o aeronavă militară franceză
MAE: Nouă cetăţeni români – evacuaţi de pe insula Mayotte cu o aeronavă militară franceză
Ministerul Afacerilor Externe (MAE) precizează că nouă cetăţeni români care se aflau în insula Mayotte în urma producerii ...
RETROSPECTIVĂ 2024 Agricultura României „pârjolită” de secetă în 2024
RETROSPECTIVĂ 2024 Agricultura României „pârjolită” de secetă în 2024
Agricultura românească a fost marcată în 2024 de fenomene climatice extreme: temperaturi record, secetă pedologică ...