Firma orădeană Trameco a intrat în clasamentul constructorilor de autostrăzi în vară, direct pe primul loc, poziţie pe care a rămas şi la final de an. Compania din grupul Selina a finalizat în câteva luni aproape 70% din lucrările de pe mini-lotul Biharia – Borş (5,35 km) al Autostrăzii Transilvania, aflat la graniţa cu Ungaria (foto).
De altfel, potrivit relatărilor din presa maghiară, constructorul român aşteaptă după cel din Ungaria pentru a aşterne împreună ultimul strat de asfalt. Ce-i drept, constructorul din ţara vecină lucrează la un tronson de 26,5 de kilometri. Şosele de mare viteză construite în cele două ţări vecine s-ar putea uni pe 30 iulie 2020.
În clasament urmează firma Spedition UMB a omului de afaceri Dorinel Umbrărescu. Aceasta a executat începând din martie 2019 aproape 40% din lucrările de pe Centura Bacău care include primii kilometri de autostradă din Moldova. Dacă nu ar fi fost împiedicat de ploaie, constructorul moldovean ar fi avut un progres şi mai mare, potrivit relatărilor din partea Companiei de Drumuri.
Pe locul 3 se află asocierea Astaldi – Max Boegl, care a ajuns la rândul său la un grad de execuţie de aproape 85% pe lotul Iernut – Cheţani din Autostrada Transilvania. Dacă va continua lucrările în ritmul de anul acesta, anul viitor acest lot ar putea fi finalizat.
Un progres semnificativ, de 21 puncte procentuale, au raportat de la începutul anului şi italienii de la Impresa Pizzarotti. Ei au ajuns pe lotul 1 din Autostrada Sebeş – Turda la un stadiu al lucrărilor de 82%. Dacă menţin ritmul de anul acesta, este posibil ca anul viitor să termine lucrările.
Tare din urmă vine şi un alt constructor român, Alpenside, care în mai puţin de un an a executat aproape 15% din lucrările de pe lotul Râşnov – Cristian al Autostrăzii Comarnic – Braşov. Poate dacă ar fi primit mai devreme autorizaţie de construire pe întreg traseul, acest constructor ar fi fost mult mai sus în clasament.
În top urmează grecii de la Aktor, care au ajuns pe lotul 2 din Autostrada Sebeş – Turda la un stadiu al lucrărilor de 61,50%. Având în vedere progresul de doar 12,5 puncte procentuale de anul acesta, ei nu vor putea termina lucrările anul viitor, dacă vor menţine acelaşi ritm.
Următorul în clasament este alt constructor român, Straco. Aflat în insolvenţă, acesta a înregistrat un avans de circa 12 puncte procentuale pe lotul său, Cheţani – Câmpia Turzii din Autostrada Transilvania. Dacă nu ar fi avut dificultăţi financiare, poate că ar fi realizat mai mult de o treime din lucrări.
Clasamentul realizat de ECONOMICA.NET include şi mega- podul de la Brăila, unde italienii de la Astaldi au realizat peste 10% din lucrări anul acesta.
De asemenea, în top a fost inclus şi Drumul Expres Craiova – Piteşti, unde au fost demarate lucrări de construcţie pe primele două tronsoane.
Sperăm ca anul viitor să avem în top şantiere noi precum Autostrada Sibiu – Piteşti şi Autostrada de Centură Bucureşti.