Top constructori autostrăzi: Aktor, UMB, Alarko și Strabag au avut cele mai mari progrese în iunie

Supriză în clasamentul constructorilor de autostrăzi: grecii de la Aktor ocupă în luna iunie prima poziție. UMB, lidelul obișnuit al topului, coboară o poziție, fiind urmat de turcii de la Alarko și austriecii de la Strabag.
Anemona Andone - lun, 31 iul. 2023, 22:03
Top constructori autostrăzi: Aktor, UMB, Alarko și Strabag au avut cele mai mari progrese în iunie

Constructorul grec Aktor a avut în iunie cel mai mare progres de pe șantierele de autostrăzi din România, potrivit datelor lunare publicate de Compania de Drumuri monitorizate de ECONOMICA.NET. Mai exact, Aktor a avut un avans de 8,1 puncte procentuale pe lotul 3 din Autostrada de Centură București Sud (A0 Sud), unde stadiul lucrărilor a depășit pragul de 50%. Rămâne de văzut dacă ritmul de lucru va fi menținut, astfel încât din vara anului viitor să se circule neîntrerupt pe autostradă de la Pitești la Constanța, așa cum a estimat secretarul de stat în Transporturi Irinel Ionel Scrioșteanu.

 

Pe poziția a doua urmează la mică distanță grupul UMB, cu un prim progres de 8% raportat pe lotul 4 din Autostrada de Centură București Nord (A0 Nord).

Tot pe Autostrada Bucureștiului (A0), turcii de la Alsim Alarko au avut un avans de 7,12 puncte procentuale pe lotul 1 Glina – Vidra în circa două luni. Stadiul lucrărilor pe acest lot, ce ar trebui inaugurat în 2023, se apropie de 70%.

Clasamentul continuă cu Strabag, care a raportat un progres de 7 puncte procentuale pe lotul Chețani – Câmpia Turzii din Autostrada Transilvania (A3). Și pe acest lot urmează să fie deschisă circulația până la finele anului, conform promisiunilor constructorului.

Același constructor a avut un avans de 6 puncte procentuale pe legătura Centura Oradea – A3, unde stadiul lucrărilor a ajuns la 62%.

Tot cu 6 puncte procentuale a progresat și UMB pe lotul Buzău – Vadu Pașii din Autostrada Moldovei (A7). Cel mai avansat lot al UMB din A7 a ajuns astfel la un stadiu de 17%, potrivit datelor oficiale.

Topul continuă cu turcii de la Alsim Alarko, care au înregistrat un avans de 5,39 de puncte procentuale pe lotul 2 Vidra – Bragadiru din Autostrada Bucureștiului. Cel mai avansat lot din A0 a ajuns în iunie la un grad de execuție de aproape 82%.

Mai departe, tot un constructor din Turcia, respectiv Nurol, a raportat un progres de 5 puncte procentuale pe lotul Nușfalău – Suplacu de Barcău din Autostrada Transilvania (A3). Realizat în proporție de 90%, și acest lot urmează să fie inaugurat în 2023.

Tot cu 5 puncte procentuale a avansat și asocierea Pizzarotti – Retter pe lotul 1 Dumbrava – Mizil din Autostrada Moldovei (A7). Astfel, primul tronson din A7 a ajuns la un grad de execuție de 16% în iunie.

Același progres, de 5 puncte procentuale, a fost raportat și pe Drumul Expres Brăila – Galați. Grupul UMB a realizat aici 65% din lucrări.

 

Primele progrese pe A7 Focșani – Bacău – Pașcani

Tot grupul UMB a avut un prim avans de 5 puncte procentuale pe lotul Focșani – Domnești Târg al tronsonului Focșani – Bacău (A7). În iunie, UMB a raportat primele progrese, de 2 puncte procentuale, și pe loturile Domnești Târg – Răcăciuni și Răcăciuni – Bacău din același tronson al A7. Un prim progres mic, de 1,05 puncte procentuale, a raportat UMB și pe lotul Săucești/Bacău – Trifești din tronsonul Bacău – Pașcani al A7.

Constructorul român UMB a avut un avans de 4 puncte procentuale și pe lotul 2 al A0 Nord. Tronsonul din A0 ce ar putea fi deschis circulației tot în 2023 era realizat în proporție de 72% în iunie.

Următoarea poziție este ocupată de italienii de al WeBuild, cu un avans de 2,4 puncte procentuale pe secțiunea 5 Curtea de Argeș – Pitești din A1 Sibiu – Pitești. Acest lot din cel mai important proiect rutier a țării a ajuns la un grad de execuție de 36%.

UMB revine cu progrese de 2 puncte procentuale pe tronsonul 4 al Drumului Expres Craiova – Pitești (DEx12), realizat în proporție de 22%, și pe lotul Rm Sărat – Mândrești Munteni al A7, executat 13%.

Pe celelalte șantiere monitorizate, fie nu au fost raportat progrese, fie acestea au fost mai mici de 2 puncte procentuale.

FOTO – VIDEO: Autostrada de Centură București Sud, lot 3, constructor – Aktor (sursa: YouTube Infrastructure Romania)

Te-ar mai putea interesa și
Cancelarul german Olaf Scholz are probleme. SPD, partidul său, e cotat în sondaje cu 15%, sub jumătate față de conservatorii germani
Cancelarul german Olaf Scholz are probleme. SPD, partidul său, e cotat în sondaje cu 15%, sub jumătate față de conservatorii ...
Cancelarul german Olaf Scholz urma să candideze pentru un al doilea mandat la viitoarele alegeri anticipate, după ce popularul său ministru al Apărării Boris Pistorius - un posibil înlocuitor -......
Analiza SWOT a industriei din România. Punctele tari și amenințările sectorului care asigură 20% din PIB
Analiza SWOT a industriei din România. Punctele tari și amenințările sectorului care asigură 20% din PIB
Un proiect de hotărâre de guvern privind aprobarea unei strategii naționale privind dezvoltarea industriei până în ...
Simtel a intrat în Republica Moldova cu divizia de trading de energie electrică
Simtel a intrat în Republica Moldova cu divizia de trading de energie electrică
Grupul antreprenorial românesc Simtel a intrat pe piața de energie electrică din Republica Moldova, cu deschiderea filialei ...
Cel mai mare proprietar de malluri din România accelerează puternic pe energie verde. Construiește primul său parc fotovoltaic de 50 MW și are în plan încă unul de 100 MW
Cel mai mare proprietar de malluri din România accelerează puternic pe energie verde. Construiește primul său parc fotovoltaic ...
Dezvoltatorul NEPI Rockcastle, cel mai mare proprietar de malluri din România, va începe construcția primului parc fotovoltaic ...