2020 este poate cel mai bun an pentru constructorul român Dorinel Umbrărescu. După ce s-a remarcat prin progresele de pe Centura Bacău, cu primii kilometri de autostradă din Moldova, și de pe Drumul Expres Craiova – Pitești („Autostrada Ford”), el a învins concurența la alte șapte licitații.
Firmele sale, SA&PE Construct și Spedition UMB, au fost desemnate câștigătoare la licitațiile pentru construcția a 155 de kilometri de șosea de mare viteză, cu oferte financiare ce însumează 4,75 miliarde de lei.
Cel mai mare contract câștigat de regele reîncoronat al asfaltului, în valoare de 1,39 miliarde de lei, vizează construcția a 30 de kilometri din Autostrada Transilvania, pe tronsoanele Nădășelu – Mihăiești – Zimbor. Tot Umbrărescu va construi și cei 12 kilometri ai lotului vecin, Zimbor – Poarta Sălajului, pentru 680 milioane de lei.
Alte contracte câștigate de grupul UMB vizează Centura Galați (705 milioane de lei), tronsoanele 3 și 4 din „Autostrada Ford” (1,28 miliarde de lei amândouă) și Autostrada de Centură București Nord lot 4 (313 milioane de lei). Umbrărescu a fost desemnat câștigător și pentru construcția Drumului Expres Brăila – Galați, cu o ofertă de 371 milioane de lei, însă contractul va putea fi semnat după expirarea perioadei de depunere și soluționare a eventualelor contestații.
În topul constructorilor după contractele câștigate în 2020 urmează italienii de la Astaldi. După un război al contestațiilor cu chinezii de la China Railway, italienii și-au adjudecat contractul pentru Secțiunea 5 a Autostrăzii Sibiu – Pitești. Construcția secțiunii de 30 de kilometri din cel mai important proiect rutier al României va costa 1,71 miliarde de lei.
Podiumul este completat în mod suprinzător de o companie din Turcia, nou-intrată pe piața din România: Nurol Insaat. Constructorul din Istanbul a fost desemnat câștigător pe trei mari contracte de autostrăzi din România: loturile 1 și 3 din Autostrada de Centură București Nord și lotul Nușfalău – Suplacu de Barcău din Autostrada Transilvania. Dacă pentru lucrarea din Ardeal a fost semnat contractul, pentru tronsoanele de lângă Capitală este încă în derulare un adevărat război al contestațiilor în instanță.
De la începutul anului, Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a stabilit constructori pentru 455 de kilometri de autostradă, drum expres și drum național, valoarea contractelor depășind 10 miliarde de lei, conform datelor centralizate de ECONOMICA.NET.
Pe lângă turcii din top 3, menționați mai sus, pe piața locală a construcției de drumuri și-au făcut intrarea chinezii, cu un prim contract pentru Centura Zalău.