Centura Bacău va avea aproape 31 de kilometri, din care 16 kilometri vor fi la profil de autostradă (sursa foto: ROTA, membru al forumului Asociaţiei Pro Infrastructură)
Luna martie marchează debutul sezonului oficial de construcţii în România, când se reiau lucrările îngheţate în sezonul rece, dar se şi deschid şantiere noi.
Un şantier deschis anul acesta este cel al Centurii Bacău (video jos), parte din Autostrada Moldovei (A7) care va lega Capitala de mari oraşe din singura provincie istorică fără autostrăzi.
Spedition UMB a primit ordinul de începere a lucrărilor pe 8 martie şi a raportat doar luna trecută un avans de 10 puncte procentuale pe şantierul primilor kilometri de Autostradă din Moldova. De altfel, acesta este cel mai mare progres de pe şantierele de autostrăzi de la începutul anului.
Constructorul român este urmat în clasament de către italienii de la Astaldi, cu un avans de 4,85 puncte procentuale în primele trei luni pe lotul 2 din Autostrada Ogra – Câmpia Turzii (A3).
Podiumul este completat de către celălalt constructor român de autostrăzi, Straco, care de la începutul anului a raportat un progres de 2,97 puncte procentuale pe lotul 3 din Autostrada Ogra – Câmpia Turzii (A3).
Pe a patra poziţie se situează italienii de la Impresa Pizzarotti, cu un avans de 2,09 puncte procentuale în primele trei luni ale anului pe lotul 1 din Autostrada Sebeş – Turda (A10).
Şi spaniolii de la Comsa au raportat la rândul lor un progres de 1,5 puncte procentuale pe lotul 3 din Autostrada Lugoj – Deva (A1).
Pe restul şantierelor au fost înregistrate progrese foarte mici sau nu a fost raportată nicio schimbare.
Noi şantiere urmează să fie deschise în lunile următoare, pe măsura ce Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) va emite alte ordine de începere a lucrărilor.