Top 10 firme care nu au plătit pentru pământul folosit de la stat

Cei mai mari zece datornici faţă de Agenţia Domeniilor Statului au acumulat datorii de aproximativ 52 de milioane de euro în contul redevenţelor şi arendelor pe care trebuia să le achite pentru că exploatează terenul statului. Printre ei se numără unul dintre cei mai bogaţi primari din România, apropiat lui Klaus Iohannis. 
Alina Stanciu - Dum, 30 aug. 2015, 21:04
Top 10 firme care nu au plătit pentru pământul folosit de la stat

Agenţia Domeniilor de Statului, instituţia care se ocupă de exploatarea terenului agricol deţinut de către stat, are de recuperat în jur de 52 de milioane de euro (233,6 milioane de lei) numai de la primii 10 datornici ai săi, companii care nu şi-au achitat redevenţele sau arenda potrivit contractelor de exploatare a terenurilor ADS. Sunt sume care au crescut în ultimii ani, urmare a penalităţilor şi extrem de greu de recuperat, având în vedere că toate cele 10 companii sunt în insolvenţă sau faliment.

Astfel, încă din 2003, cea mai mare problemă a ADS este ridicată de firma fostului deputat PSD de Neamţ, Culiţă Tărâţă. TCE 3 Brazi, care a exploatat până în 2012 aproximativ 57.000 de hectare de teren în Insula Mare a Brăilei, a ajuns să datoreze Agenţiei peste 180,9 milioane de lei, potrivit ultimelor informaţii transmise de ADS ECONOMICA.NET. În iunie 2012, datoriile TCE 3 Brazi se cifrau la 99 de milioane lei. 

Acum, potrivit unei sentinţe a Tribunalului Neamţ din septembrie anul trecut, TCE 3 Brazi este în faliment, astfel că ADS nu poate decât să aştepte să îşi recupere banii, fapt puţin probabil având în vedere datoriile totale ale companiei, raportat la valoarea activelor.

Citeşte şi Ce datorii a lăsat în urmă Culiţă Tărâţă. Mare parte dintre ele sunt subiect de litigiu

Urmează Asociaţia Agricolă Toamna Bogată Bonţida, companie controlată de unul dintre cei mai bogaţi oameni de afaceri din Cluj, Liviu Florian. Societatea care administra o fermă de porci a acumulat faţă de ADS datorii de peste 19,9 milioane de lei, faţă de 16,2 milioane de lei în iulie 2012. Potrivit ADS, în momentul de faţă debitul face obiectul unor litigii aflate pe rolul instanţelor de judecată. 

La cel 19,9 milioane de lei se adaugă alţi aproximativ 3,5 milioane de lei cât este valoarea creanţei Agroflip SA Bonţida faţă de ADS, societate în al cărei acţionariat figurează Asociaţia Agricolă Toamna Bogată Bonţida, Flip Group Import Export (ce aparţine tot lui Liviu Florian), Liviu Florian, Livia Florian şi Adrian Florian. Potrivit Ştiri de Cluj, Liviu Florian a fost condamnat anul trecut de ICCJ la 3 ani şi jumătate de închisoare pentru că că a luat 130.000 de euro mită pentru a intermedia angajarea unei persoane în funcţia de şef al Vămii Halmeu.

Agroflip SA Bonţida a fost listată la BVB până în iunie 2013 când acţiunile au fost suspendate de la tranzacţionare având în vedere că societatea a intrat în insolvenţă. ADS este înscrisă la masa credală.

Citeşte şi Îngăduinţă maximă pentru latifundiarii datornici la stat. Guvernul nu îi mai poate executa silit

Una dintre surprizele anului acesta din topul datornicilor ADS este compania SC Fruvimed SA Medgidia, care nu figura în Top cinci datornici în 2014. Societatea a acumulat datorii în valoare de peste 6,5 milioane de lei, iar pentru recuperarea datoriilor ADS a solicitat începerea procedurii falimentului prin procedura simplificată. Odată una dintre cele mai mari companii din judeţul Constanţa, cu afaceri de 1,6 milioane de lei în 2014, Fruvimed este, de altfel, în faliment din vara anului trecut, după aproximativ 12 ani de reorganizare judiciară. Compania care se ocupă cu producerea vinului se leagă de numele omului de afaceri Constantin Samson, cel care, potrivit Observatorul de Constanţa, a preluat societatea de la stat printr-o serie de inginerii financiare. Samson este acum membru PSD (fost Partidul Verde), primarul localităţii Azuga, Prahova şi unul dintre cei mai bogaţi edili, după cum scrie presa centrală. Declaraţia de avere AICI.

Agrozootehnica Vedea este un alt nume prezent constant pe lista datornicilor ADS, creanţele sale ajungând la aproximativ 5,3 milioane de lei. Dar şi pe lista arendaşiilor ADS. Astfel, potrivit Agenţiei, Agrozootehnica Vedea are un contract de concesiune/arenda cu ADS pentru 1.953,51 de hecatre în judeţul Girgiu. Aceasta în contextul în care instituţia reziliază contractele cu datornicii. 

„Debitul la care se face referire ca fiind înregistrat în evidenţa ADS de către SC Agrozootehnica SA Vedea (5,3 milioane de lei n.red)), se datorează urmare a derulării contractului de concesiune nr 353/2000, încheiat pe drept de preempţiune. Contractul de concesiune nr 62/2002, în vigoare la această dată în baza căruia societatea exploatează în prezent suprafaţa de 1.953,51 de hectare, a fost încheiat de către ADS cu SC Agrozootehnica SA Vedea urmare a privatizare”, au răspuns pentru ECONOMICA.NET oficialii companiei.

Citeşte şi Chiria pe pământul ţării nu se prea plăteşte. ADS stă pe 53 de milioane de euro, nerecuperaţi de 10 ani

Potrivit datelor ADS, SC Agricola SA Dumbrăveni este al cincilea cel mai mare debitor al instituţiei, cu restanţe de peste 5,2 milioane de lei. „Contractele de concesiune sunt reziliate, debitul de 3 milioane de lei este înscris la masa credală”, spun oficialii ADS despre modul în care intenţionează să îşi recupereze banii de la această societate.

Compania este deţinută de Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Bancare (15%) şi Grama Trading SRL, societate ce face parte din grupul de firme deţinut de omul de afaceri Wilhelm Grama, care a fost unul dintre cei mai bogaţi primari din România, şi a fost coleg de partid al preşedintelui Klaus Johannis, atât în Formulul Germanilor, cât şi în PNL. 

Agricola Dumbrăveni a raportat anul trecut o cifră de afaceri de peste 42.000 de lei şi pierderi de 181.000 de lei. Grama Trading SRL, firmă cu cu sediul in Avrig, Sibiu înfiinţată în anul 1997 şi având ca activitate de bază comercializarea de produse adiţionale destinate industriei berii, alcoolului şi vinului a terminat 2014 cu afaceri de 960.000 de lei şi profit de 29.300 de lei.

Urmează Agroindustriala Rupea, cu datorii în valoare de aproximativ 3,4 milioane de lei,  SC Pesco SA Peştera cu debite de 3,1 milioane de lei, SC Izamar SRL cu 2,8 milioane de lei şi Agroinvest Poşta Câlnău cu 2,7 milioane de lei. 

 

Te-ar mai putea interesa și
149.000 de contribuabili s-au înscris pentru a beneficia de aministia fiscală
149.000 de contribuabili s-au înscris pentru a beneficia de aministia fiscală
Peste 149.000 de contribuabili au notificat intenţia de a beneficia de amnistia fiscală până la data de 19 noiembrie, majoritatea persoane fizice, potrivit unui comunicat al Guvernului....
Producătorul european de baterii pentru mașini electrice Northvolt a solicitat intrarea în faliment
Producătorul european de baterii pentru mașini electrice Northvolt a solicitat intrarea în faliment
Northvolt, producătorul suedez de celule de baterii pentru vehicule electrice, a anunțat că și-a înaintat cererea de ...
Mercedes-Benz plănuiește să reducă costurile cu câteva miliarde de euro pe an
Mercedes-Benz plănuiește să reducă costurile cu câteva miliarde de euro pe an
Mercedes-Benz intenţionează în următorii ani să reducă costurile cu câteva miliarde de euro pe an, a anunţat joi ...
Întreruperea furnizării de gaze rusești către Austria, motivată de Rusia cu explozia conductei Nord Stream
Întreruperea furnizării de gaze rusești către Austria, motivată de Rusia cu explozia conductei Nord Stream
Rusia a întrerupt sâmbătă livrările de gaze către Austria în urma unui litigiu între compania energetică austriacă ...