Cele mai mari datorii către Fisc ale unei firme cu acţionariat privat aparţin companiei European Drinks, a fraţilor Ioan şi Viorel Micula, 93 de milioane de lei, firma fiind în executare silită.
Pe de altă parte, oamenii de afaceri au de recuperat de la statul român aproximativ 250 de milioane de dolari pe care i-au câştigat într-un proces ce a debutat în 2005 şi s-a finalizat în 2013 printr-o decizie favorabilă lor acordată de Curtea de Arbitraj Internaţional (ICSID). „Statul nu s-a achitat de datorie. Un lucru bun, dacă este să ne gândim la faptul că sunt penalităţi. Vom urma demersul legal. Acum, o să vedem. În mod normal urmează execuţia”, declara în luna mai, pentru ECONOMICA.NET, Ioan Nicula.
Pe locul doi în topul datornicilor se găseşte firma Gold&Platin Moldova, cu datorii restante de 90 de milioane de lei, în executare silită. Societatea are ca obiect de activitate distribuirea carburanţilor şi este controlată de cetăţeanul turc Hatinoglu Yavuz.
Transilvania General Import-Export, tot a fraţilor Micula, ocupă locul trei în topul datornicilor, cu 89 de milioane de lei datorii neachitate, şi această firmă fiind în executare silită.
Al patrulea loc în top este ocupat de societatea Lemuria Fabtrade din Paşcani, de la care statul are de recuperat 63 de milioane de lei. Firma se ocupă cu fabricarea cărămizilor şi a altor produse pentru construcţiii, este deţinută de Afloarei Stelian şi se află în executare silită.
Locul cinci în topul „ruşinii” îl ocupă firma giurgiuveană Remat Euro Sudest, cu activităţi în colectarea şi comercializarea de fier vechi,deţinută de Gheorghe Ion din localitatea Vărăşti, Giurgiu, care are datorii de 60 de milioane de lei şi este, la rândul său, în executare silită.
Dincolo de acest top al rău-platnicilor privaţi, cele mai mari datorii către buget sunt ale companiilor de stat, dintre care se remarcă Compania Naţională a Huilei, care, singură, are de plătit 1,2 miliarde de lei.