Top idei de business inedite pentru 2013

06 01. 2013
ca_91662300

Fie că este vorba despre giganţi mondiali cu operaţiuni în toată lumea, sau de mici business-uri aflate la început de drum, când situaţia economică globală este nefavorabilă o simplă idee poate face diferenţa dintre pierderi şi profit. Springwise.com, un site cu ştiri de business din toată lumea, a realizat un clasament al celor mai bune idei de afaceri din 2012, care s-ar putea pune în aplicare cu succes şi anul acesta.  

Like-urile de pe Facebook afişate în magazine

Cunoscutul lanţ de magazine de fashion C&A a decis anul trecut că ar trebui să rupă cumva bariera dintre mediul online, unde promovarea a devenit mult mai facilă  şi mediul offline. Aşa că, din primăvară, a început să afişeze în magazinele din Brazilia, pe lângă preţul produsului şi numărul de like-uri pe care acesta le-a adunat pe pagina de Facebook. Display-ul pe care este afişat numărul de like-uri pentru un articol vestimentar este situat pe umeraş, iar cifrele ce indică voturile se schimbă în mod real, în funcţie de reacţiile de e pagina de socializare a retailerului.

Bicicleta de 15 dolari

Bicicleta a devenit un mijloc de transport din ce în ce mai folosit în toate aglomerările urbane din lume. Pentru biciclişti este un mod ieftin, ecologic şi sănătos de a te deplasa, dar pentru un antreprenor israelian a  devenit un business. Iyhar Gafni a inventat bicicleta care costă între 9 şi 12 dolari pentru a fi produsă. Este din carton reciclat, cântăreşte foarte puţin şi poate suporta o sarcină de până la 130 de kilograme. 

Lampa fără baterii

Mulţi dintre noi nu se uită prea atent la cheltuielile pe care le au cu energie electrică. Există însă şi ţări foarte sărace unde oamenii nu îşi permit asemenea costuri şi se bazează pe diverse alternative extrem de periculoase. Pentru aceşti , dar nu numai, Nokero, o companie deţinută de inventatorul Steve Katsaros, a creat GravityLight, un device care furnizează energie electrică cu costuri minime folosind forţa gravitaţională. Aparatul se conectează la un sac care trebuie umplut cu nisip sau altceva greu astfel încât să genereze energie de fiecare dată când greutatea este ridicată. Spre exemplu, la o ridicatre a greutăţii preţ de 3 secunde aparatul generează suficientă energie pentru a ilumina o încăpere timp de 30 de minute. Device-ul nu funcţionează pe bază de baterii şi nu conţine părţi deteriorabile astfel că singura investiţie este cea pentru a achiziţiona aparatul. 

Stiri pe paharul de cafea

Agenţia de publicitate Y&R din Dubai a realizat pentru publicaţia Gulf News o campanie inedită ce poate fi replicată şi sub alte forme, indiferent de locaţie. Compania de publicitate printa pe cartonul care îmbracă de obicei paharele în care se serveşte cafeaua titlurile ediţiei curente. Clienţii cafenelei Tim Hortsons erau astfel la curent cu ultimele noutăţi şi beneficiau şi de un cod care le permitea să citească restul ştirii de pe telefonul mobil. În perioada respectivei campanii, traficul de pe site-ul Gulf News a crescut cu 41%.

 Mai multe carduri într-unul

Pentru a atrage tot mai mulţi clienţi, instituţiile de creditare oferă o multitudine de carduri pentru diverse nevoi ale consumatorilor. Există carduri de reduceri pentru cumpărăturile obişnuite de la supermarket, pentru cei ce vor îmbrăcăminte sau cosmetice sau pentru cei ce doresc să plece în vacanţe. În concluzie, prea multe carduri şi prea multe informaţii de reţinut pentru a putea beneficia de cele mai avantajoase oferte. De anul acesta însă, există Wallaby, un card care memorează toate informaţiile stocate de celelate carduri astfel că, folosind un singur „plastic” consumatorul beneficiază oriunde s-ar afla şi orice ar dori să cumpere de cea mai bună ofertă. 

Din carton se poate face orice

Patronii unui magazin din Olanda cu cărucioare pentru copii a găsit soluţia pentru a scăpa de ambalajele din carton pentru care trebuia să plătească taxe către stat. Au decis să ataşeze pe pachetele uriaşe în care sunt ambalate cărucioarele instrucţiuni pentru ca părinţii să îşi confecţioneze singuri diverse obiecte. Din mormanul de carton se pot crea scaune, lămpi şi chiar cuşti pentru păsări. 

Social Media şi vecinul din avion

Social Media a devenit o parte foarte importantă în strategiile multor business-uri, iar de aici anul acesta au apărut o multitudine de măsuri inedite. Spre exemplu, compania aeriană daneză KLM a introdus aşa-numitul program „Meet and Seat” cu ajutorul căruia le oferea pasagerilor posibilitatea de a se aşeza lângă o persoană pe care ar fi dorit să o cunoască, fie într-un mod personal, fie pentru eventuale parteneriate în afaceri. Aranjamentul se făcea cu ajutorul informaţiilor postate de pasageri pe Facebook sau LinkedIn.