Un nou retailer în top 10 importatori de mâncare. Profi ajunge direct pe poziția a șasea

20 09. 2020
fatada_18661600

În prima jumătate a acestui an, România a importat mâncare și produse agroalimentare în valoare de aproximativ 4,4 miliarde de euro, cu 6% mai mult decât în perioada similară a anului trecut. Iar cea mai mare influență asupra acestui trend au avut-o retailerii internaționali care au suplimentat din import necesarul de marfă ce a crescut abrut imediat după intrarea în starea de urgență și ulterior alertă. Potrivit unei analize realizată de Institutul Național de Statistică (INS) la solicitarea ECONOMICA.NET, jumătate din cele zece companii care s-au remarcat prin importurile realizate sunt retaileri, față de patru în perioada similară a anului trecut. Noul intrat este Profi Rom Food a cărei politică de expansiune a rămas agresivă, ceea ce explică parțial urcarea direct pe poziția a șasea a clasamentului celor mai mari importatori de produse agroalimentare din România. 

În 2019, spre exemplu, Profi a adăugat rețelei 253 de unități, fiind primul lanț modern din România care a depășit pragul de 1.000 de supermarketuri. Compania este, de asemenea, retailerul alimentar cu cea mai mare creștere a business-ului de anul trecut, dar și cel mai mare angajator din România. 

O altă influență în majorarea abruptă a importurilor a avut-o consumul, care a crescut haotic imediat după apariția primelor cazuri de Covid-19 în România, iar Președintele a decretat stare de urgență. Spre exemplu, în acea perioadă, vânzările de făină au crescut de până la cinci ori, lăsând magazinele cu rafturile goale, iar furnizorii locali fără stocuri. Char și așa, cererea a fost superioară ofertei locale, ceea ce a determinat compania să apeleze la importuri.  

Nou intrat este și Pioneer Hi-Bred Seeds Agro, compania americană cu activități în comercializarea de semințe pentru agricultură, care a ajuns pe poziția a noua.

Retailerii, motorul de creștere a importurilor

Fără a avea date despre evoluția fiecărui jucător în parte, putem spune însă că primii zece importatori au contribuit în cea mai mare măsură la majorarea totală a importurilor de alimente. Din datele INS, valoarea totală a importurilor realizate de aceștia se apropie de pragul de 1 miliard de euro (952,9 milioane de euro), fiind cu 16,9% mai mare decât în perioada similară a anului trecut. Practic, 21,7% din valoarea produselor agroalimentare importate de România a fost generată de aceste zece companii. Anul trecut, procentul era de 19,7%.

În afară de retaileri, care sunt cei mai numeroși (Lidl, Kaufland, Profi, Rewe Romania – Penny Market, Metro Cash&Carry), în clasamentul celor mai mari importatori figurează, ca și în anul trecut, traderul de cereale Cofco International Romania (fosta Nidera), producătorul de țigarete British American Tabacco, producătorul american de ulei Bunge, filiala locală a producătorului italian de ciocolată Ferrero. În schimb, a ieșit din top traderului de cereale Cargill Agricultura SRL, filiala locală a gigantului american cu acelaşi nume, locul patru cu un an în urmă, dar și filiala locală a gigantului Nesle.

Poziție

Companie            

Evoluție

1.

SC LIDL DISCOUNT SRL

2.

SC KAUFLAND ROMANIA SCS

3.

COFCO INTERNATIONAL ROMANIA SRL

4.

SC BUNGE ROMANIA SRL

5.

BRITISH AMERICAN TOBACCO

6.

PROFI ROM FOOD

Nou intrat

7.

SC REWE (ROMANIA) SRL

8.

SC FERRERO ROMANIA SRL

9.

PIONEER HI-BRED SEEDS AGRO

Nou intrat

10.

SC METRO CASH & CARRY ROMANIA SRL

 Sursa: INS