Industria financiară din Marea Britanie ar putea pierde peste 230.000 de locuri de muncă după Brexit, deoarece odată cu ieşirea centrului financiar londonez în afara UE, multe bănci şi companii financiare vor fi nevoite să caute alt comandament pentru operaţiuinile europene, a avertizat nu demult boss-ul Bursei de la Londra, Xavier Rolet, flancat de directorii generali ai HSBC, cea mai mare bancă europeană, şi Allianz, gigantul german al asigurărilor cu afaceri la nivel mondial.
Un studiu publicat în martie de un institut britanic anunţă apocalipsa în construcţii: aproape 200.000 de locuri de muncă pierdute şi proiecte de infrastructură de jumătate de miliard de lire sterline puse în pericol dacă Marea Britanie va pierde accesul la piaţa unică europeană, pe fondul scăderii competitivităţii economice. Institutul RICS precizează că sectorul construcţiilor din Marea Britanie este puternic dependent de influxul de forţă de muncă ieftină din Europa de Est.
Probleme şi pentru industria auto. Presa germană scrie, pe surse, că BMW ar putea muta producţia Mini, una dintre mărcile reprezentative ale automobilismului britanic, de la Oxford la Leipzig. Nemţii au nevoie ca producţia să fie în UE, pentru a evita taxele vamale pe principalele pieţe europene ale mărcii Mini. BMW produce la Oxford 200.000 de automobile Mini pe an şi a pregătit, pentru 2019, primul model electric din istoria mărcii. Ar putea fi şi primul model produs integral în afara Marii Britanii, cel mai probabil la uzina germanilor de la Leipzig. Fabrica din Marea Britanie are peste 3.000 de angajaţi.
De asemenea, japonezii de la Nissan au anunţat că vor reevalua situaţia investiţiilor din Marea Britanie după Brexit. Nissan are o fabrică la Sunderland unde produce peste 500.000 de maşini pe an, cu 6.700 de angajaţi.
Impactul real al Brexitului asupra job-urilor din Marea Britanie a început deja în sistemul financiar. Nume mari din banking încep deja să mute locuri de muncă din Marea Britanie către ţări din UE, anticipând diferite limitări asupra categoriilor de servicii care vor putea fi prestate pentru clienţi din Europa odată cu înfăptuirea Brexitului.
Grupul de lobby TheCityUK estimează că până la 70.000 de locuri de muncă din cartierul financiar londonez sunt în pericol. Serviciile financiare generează aproximativ 190 miliarde de lire pe an pentru Marea Britanie şi reprezintă 12% din PIB.
Băncile americane JPMorgan şi Morgan Stanley s-au hotărât să mute 5.000 de locuri de muncă din Londra în UE, însă nu au ales încă o destinaţie.
Alte 2.500 de locuri de muncă vor fi mutate la Frankfurt de UBS, cel mai mare grup financiar elveţian, şi de americanii de la Goldman Sachs.
Parisul a reuşit să atragă 1.000 de bancheri de la HSBC, cea mai mare bancă britanică, iar Barclays va transfera 150 de locuri de muncă la Dublin.
Acestea sunt cifrele de care se ştie până acum, însă lista rămâne deschisă.