Premieră. Un jucător autohton s-a așezat la masa primilor zece retaileri alimentari, după ce Carrefour a înghițit Cora. La Cocoș a devansat Supeco

Clasamentul celor mai mari retaileri din România, după cifra de afaceri, a rămas aproape neschimbat față de anul trecut. În premieră însă, avem cinci jucători ( Lidl, Kaufland, grupul Carrefour, Profi și Metro) care au depășit pragul de 10 miliarde de lei, după ce și Metro a intrat în acest club. În plus, având în vedere preluarea Cora de către Carrefour care a dus practic la dispariția unui jucător din piață, lanțul La Cocoș, business-ul creat de familia Nica din Ploiești, a intrat în top 10 după o creștere de 36,5%, până la 974,3 milioane de lei. De altfel, vânzările La Cocoș le-au depășit pe cele ale Supeco, unul dintre formatele Carrefour. Opt din primii zece retaileri au avut încasări peste rata anuală a inflației, de 10,4% în 2023.
Alina Stanciu - joi, 30 mai 2024, 11:49
Premieră. Un jucător autohton s-a așezat la masa primilor zece retaileri alimentari, după ce Carrefour a înghițit Cora. La Cocoș a devansat Supeco
Lidl și Kaufland au rămas și anul trecut cei mai mari doi retaileri alimentari din România după cifra de afaceri, potrivit unei analize Economica pe baza rezultatelor financiare publicate de Ministerul de Finanțe. În plus, în 2023,

Astfel, discounterul german Lidl, care operează magazinele cu același nume prin Lidl Discount SRL și care și-a câștigat poziția în 2020, rămâne liderul incontestabil al pieței comerțului alimentar din România, cu un rulaj net de 21,7 miliarde de lei, după o creștere de 17,6% față de 2022, peste rata inflației. În ceea ce privește profitabilitatea, compania a reușit un rezultat net de peste 1,07 miliarde de lei, cu2,2% peste nivelul din anul anterior.

Lidl a avut în 2023 aproximativ 11.300 de angajați, față de aproximativ 10.000 cu un an în urmă.

La nivel consolidat, grupul Lidl din care mai fac parte și Lidl România SCS, Lidl România SRL și Lidl Imobiliare România Management SCS, companii care nu au însă CAEN comerțul, a înregistrat rulaje nete de 22,4 miliarde de lei net, cu 18% mai mari față de anul anterior, potrivit unui comunicat al companiei.

Urmează Kaufland, parte a aceluiași grup german Lidl&Schwarz ca și Lidl, care a avut anul trecut rulaje de 18,3 miliarde de lei, cu 14,5% mai mari comparativ cu 2022 și un profit net de 884,3 milioane de lei, diminuat cu 2,1% față de anul anterior.

Kaufland a avut în 2023, în medie, 14.340 de angajați, față de 13.827 cu un an în urmă.

Schimbarea din clasamentul retailerilor din 2023, previzibilă de altfel având în vedere integrarea lanțului de 10 hypermarketuri  Cora și nouă magazine de proximitate Cora Urban în lanțul Carrefour, vine de abia pe locul trei.

Și aceasta doar dacă tratăm Carrefour ca pe un grup din care fac parte Carrefour S.A.( operează hipermarketurile Carrefour), Artima S.A.( supermarketurile Carrefour), Columbus Operational SRL ( fostele Billa, rebranduite în Carrefour Market), Supeco Investment SRL ( brandul Supeco) și Romania Hypermarche S.A.( Cora) care a intrat în portofoliul grupului francez din noiembrie 2023, după ok-ul Consiliului Concurenței.

De altfel, hipermarketurile Cora au început procesul de transformare în Carrefour la finalul anului 2023, atunci când s-a lansa şi campania Cora devine Carrefour, menită să vină în ajutorul consumatorilor şi să îi familiarizeze cu noile beneficii.

Mai exact, grupul Carrefour, cu cele cinci entități juridice menționate anterior, a raportat pentru 2023 rulaje consolidate în valoare de 17,5 miliarde de lei, față de 14,7 miliarde de lei cu un an în urmă ( plus 19%).

Dacă excludem Cora, care a intrat în grup de abia în noiembrie 2023, afacerile grupului Carrefour s-au cifrat la 16,1 miliarde de lei, față de 14,7 miliarde de lei cu un an în urmă ( plus 9,6%).

Chiar și fără Cora, rulajele grupului Carrefour sunt superioare celor ale Profi Rom Food care a înregistrat în 2023 afaceri de 12,9 miliarde de lei, după o creștere de 10,8% față de anul anterior și o pierdere netă de 213 milioane de lei, cu 25,5% mai mică decât în 2022.

Menționăm însă că datele publicate de Ministerul de Finanțe nu iau în calcul și tranzacțiile dintre companiile din cadrul aceluiași grup.

Luate ca entități separate, Carrefour S.A. a trecut de 11,3 miliarde de lei, cu 9,1% peste nivelul din 2022, la un profit net cu 20,7% mai mic, respectiv 249 milioane de lei. Astfel, dacă luăm în calcul fiecare dintre companiile grupului Carrefour, Profi ar fi pe poziția a treia din punct de vedere al cifrei de afaceri.

Artima, care operează supermarketurile Carrefour Market,  a vândut cu 15,2% mai mult, până la peste 2,7 miliarde de lei ceea ce i-a adus un rezultat net de 53,4  milioane de lei, cu 14,2% peste nivelul din 2022.

Lanțul de 28 de magazine Supeco, operat de Supeco Investment S.R.L., a raportat în 2023 afaceri de 812 milioane de lei, cu 8% mai mari față de 2022, dar și pierderi de 3,2 milioane de lei, cu 41% mai mici față de anul anterior.

De asemenea, Columbus Operațional SRL, prin care grupul francez operează sub brandul Carrefour Market fostele magazine Billa cumpărate în 2015,  a încheiat anul 2023 cu afaceri de peste 1,2 miliarde de lei, cu 4% mai mult decât în 2022 și un profit net de 31,8 milioane de lei, cu 82% peste nivelul anului anterior, arată datele Ministerului de Finanțe consultate de Economica.

Nu în ultimul rând, România Hypermarche, entitatea juridică prin care Carrefour operează din noiembrie 2023 fostele Cora, a înregistrat în 2023 afaceri de 1,38 miliarde de lei, cu 8,4% mai mici decât în 2022 și pierderi nete de 67 de milioane de lei, cu 97,5% mai mari.

Poziția a cincea a fost adjudecată în 2023, ca și în 2022, de Metro Cash&Carry care a reușit, pentru prima dată, să sară de pragul de 10 miliarde de lei, după un salt de 12,6%, potrivit datelor Ministerului de Finanțe.

Cât despre profitabilitate, retailerul a raportat un rezultat net în valoare de 41 de milioane de lei, cu 7,8% mai mare față de anul trecut, reprezentând 0,3% din cifra de afaceri. Cu un an în urmă, marja profitului net a fost în cazul Metro de 0,4%.

Urmează Mega Image, cu rulaje nete de peste 9,8 miliarde de lei, cu 13,4% în plus față de anul anterior și un profit de 218,6 milioane de lei, cu 56,5% mai mari față de 2022, Rewe România, operatorul magazinelor Penny, cu afaceri de 8,3 miliarde de lei după un plus de 16% față de 2022 și Auchan care a ajuns la un business de 7,2 miliarde de lei, după un plus de 4,5%.

La Cocoș a depășit Supeco în vânzări

De asemenea, poziția a noua a fost ocupată de retailerul cash&carry Selgros, care a ajuns la peste 4,4 miliarde de lei, după o creștere de 5,1% față de 2022 în timp ce, pe zece, a ajuns Supermarket La Cocoș SRL, companie înființată de familia Nica din Ploiești, care operează în prezent  trei magazine în Ploiești și București și care a ajuns anul trecut la un rulaj net de 974,3 milioane de lei, cu 36,5% mai mult decât în 2022.

De altfel, la Cocoș a depășit și Supeco, una dintre brandurile francezilor de la Carrefour. Acesta din urmă a vândut anul trecut, după cum menționam și anterior, în valoare de 812 milioane de lei.

Prezența La Cocoș în primii zece jucători din țară a fost posibilă și urmare a consolidării poziției Carrefour care a preluat anul trecut Cora, de la Louis Delhaize.

La Cocoș este un concept nou în piața din România, un format de magazin ce oferă două sau trei niveluri de prețuri pentru fiecare produs în funcție de cantitatea achiziționată. Aceste magazine își desfășoară activitatea pe suprafețe mari, având la vânzare aproximativ 12.000 de produse din cele mai cunoscute și mai vândute produse din categorie.

* Carrefour = Carrefour S.A., Artima S.A, Columbus Operational SRL, Supeco Investment SRL, Romania Hypermarche S.A.( Cora).
Te-ar mai putea interesa și
Mediul de afaceri face apel la menținerea României pe traiectoria pro-europeană și trans-atlantică
Mediul de afaceri face apel la menținerea României pe traiectoria pro-europeană și trans-atlantică
Mai multe organizații patronale au transmis astăzi un apel, cu titlul "România, sens unic spre viitor, via UE, NATO și OCDE", în care cer mediului politic menținerea țării noastre pe......
Volodimir Zelenski a aprobat bugetul Ucrainei pentru anul 2025, din care cheltuielile pentru apărare reprezintă 60%
Volodimir Zelenski a aprobat bugetul Ucrainei pentru anul 2025, din care cheltuielile pentru apărare reprezintă 60%
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a semnat joi legea bugetului naţional pentru 2025, din care puţin peste 50 de ...
Bulgaria se alătură Acordului multilateral referitor la schimbul automat de informaţii cu privire la cadrul de raportare al criptoactivelor
Bulgaria se alătură Acordului multilateral referitor la schimbul automat de informaţii cu privire la cadrul de raportare ...
Cu prilejul celei de a 17-a reuniuni plenare a forumului global al OCDE cu privire la transparenţă şi schimb de informaţii ...
“O familie medie din România are 3-4 abonamente la servicii de streaming, dar nu vrem să simțim prețul energiei electrice” – Corneliu Bodea
“O familie medie din România are 3-4 abonamente la servicii de streaming, dar nu vrem să simțim prețul energiei electrice” ...
Corneliu Bodea, fondatorul grupului Adrem și președintele Centrului Român al Energiei (CRE), spune că ar trebui ca clienții ...